Linta: Odlazak Miloševića u Knin najdublja uvreda za žrtve i srpski narod

Vesti 04. avg 202012:36 > 13:10
N1

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu u prethodnom skupštinskom sazivu, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da bi odlazak potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića u Knin predstavljao uvredu ne samo za krajiške Srbe, porodice žrtava, već i za čitav srpski narod".

POVEZANE VESTI

„Ove godine će se nastaviti, kao i prethodnih 25 godina, proslava proterivanja srpskog naroda sa vekovnih područja. Ono što posebno karakteriše obeležavanje ‘Oluje’ u Kninu je sramna i skandalozna odluka Borisa Miloševića, novog potpredsednika Vlade Hrvatske da ode u Knin i proslavlja proterivanje vlastitog naroda i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata“, ocenio je Linta.

Napominje da je odluka Miloševića neprihvatljiva, i da će na taj način učestvovati u proslavljanju ubijanja i otimanja srpske infrastrukture.

„Velika je laž i licenerje Borisa Miloševića da će njegov odlazak u Knin doprineti poboljšanju statusa Srba u Hrvatskoj i poruci mira. Takođe, laž je i šefa SDSS-a Milorada Pupovca da će odlazak Miloševića umanjiti patnje više stotina hiljada proteranih Srba i njihovih porodica. Potpuno je jasno da će jedinu korist od ovog imati Hrvatska, i to je rekao i premijer Plenković“, smatra Linta.

Prema njegovim rečima, ako Milošević zaista ode u Knin, „to će predstavljati najdublju moguću uvredu ne samo za krajiške Srbe, porodice žrtava, već i za čitav srpski narod“.

„Ovom prilikom želim da pozovem i Borisa Miloševića i Milorada Pupovca da povuku svoj sramni dogovor sa šefom HDZ-a i predsednikom vlade Andrejom Plenkovićem da Milošević ide u Knin, jer će na taj način da pređe crvenu liniju i da da legitimeitet zločinačkoj akciji“, poručio je Linta.

On je procenio da je donošenje ovakve odluke kombinacija više faktora, političkih dogovora, ličnih i stranačkih interesa kao i pogrešnih političkih procena.

Linta je podsetio da mnoge izbeglice nisu dobile nikakvu odštetu, nije im rešeno pitanje radnog staža, kao ni stanarskih prava.

„Sve činjenice pokazuju da Hrvatska nije država koja poštuje vlastiti Ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljne vrednosti, a to su antifašizam i vladavina ljudskih prava. Hrvatskoj je temelj zloglasna NDH“, istakao je Linta.

„Šta da očekujete od vlade Plenkovića koja finansira koncerte glavnog promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona“, zapitao je Linta.