Advokat Srđana Noga: "Paintball" puška i baloni nisu pretnja ustavnom uređenju

Vesti 04. avg 202012:11 > 12:18
N1

Advokat Viktor Gostiljac, branilac Srđana Noga, saopštio je povodom privođenja njegovog klijenta zbog sumnje da je pozivao na nasilnu promenu ustavnog poretka da se ne može govoriti o krivičnom delu "Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja", kao i da bi bila jako loša poruka "ukoliko bi se različiti oblici političkog delovanja i izražavanja stava kvalifikovalo kao ugrožavanje državnog poretka".

POVEZANE VESTI

„Ukoliko bi se jedna ‘paintball’ puška i baloni napunjeni bojom smatrali ozbiljnom pretnjom po ustavno uređenje, onda je bolje da se zapitamo o stabilnosti takvog ustavnog uređenja. Radnje Srđana Noga se u krivičnopravnom smislu ne mogu tako posmatrati. Verujem da će, nakon što Nogo bude dao svoju prvu izjavu, Tužilaštvo odustati od ove kvalifikacije i od krivičnog gonjenja“, kaže se u saopštenju.

U suprotnom, kako se navodi, „imali bismo jednu novu i opasnu pojavu da bi u uslovima u kojima se odvija politički život u Srbiji, čija je karakteristika i oštriji govor u javnom prostoru, mnogi učesnici političkog života došli pod udar ovog člana zakona, što svakako ne bi bilo dobro“.