SDS: Lutovac jednostrano prekinuo proces ujedinjenja

Vesti 04. avg 202012:02 > 12:14
N1

Socijaldemokratska stranka (SDS) je saopštila da do danas nije dobila odgovor na apel koji je, povodom ujedinjenja, uputila predsedniku Demokratske stranke (DS) Zoranu Lutovcu.

„Nakon niza dvosmislenih i spornih izjava najviših funkcionera DS-a povodom ujedinjenja sa SDS-om, uputili smo apel predsedniku DS-a Zoranu Lutovcu da se do kraja jula izjasni o tome da li DS ostaje privržena ranije donetoj odluci o procesu ujedinjenja ili je ta odluka u međuvremenu poništena. Apel smo uputili i javno, ali i zvaničnim dopisom. Međutim, ni do danas nije stigao nikakav odgovor“, saopštio je SDS.

U ovim okolnostima, dodaje SDS, „ćutanje predsednika DS-a na apel ostaje nam samo da tumačimo kao njegovu ličnu i jednostranu odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenja u veliku DS“.

„S obzirom na to da su odluke o ujedinjenju doneli Glavni odbori sve tri stranke koje su učestvovale u ovom procesu, a da Glavni odbor DS-a u međuvremenu nije ni razmatrao, a time ni promenio tu odluku, nejasno je po kom osnovu na ovakav apel Zoran Lutovac odgovara ćutanjem. Baš kao što je nejasno i to što od prošle godine nije zakazao nijednu sednicu naših zajedničkih organa“, navodi se u saopštenju.

SDS ocenjuje kao „izuzetno neodgovornu ovakvu reakciju predsednika DS-a“ imajući u vidu, kako navode, tešku političku situaciju u kojoj se Srbija nalazi, „pogotovo nakon nelegitimnih izbora, koji su rezultirali rušenjem parlamentarizma i uspostavljanjem svojevrsnog sultanizma u Srbiji od strane Aleksandra Vučića“.

„Izražavamo žaljenje zbog njegove odluke da jednostrano prekine proces ujedinjenja u veliku DS, na način koji negira demokratske procedure, ali i elementarne principe političkog partnerstva i građanske pristojnosti“, zaključuje se u saopštenju SDS-a.