Obradović: Udružena opozicija da ima samo jedan zahtev – fer i poštene izbore

Vesti 04. avg. 202008:47 > 09:12
Podeli:
Izvor: N1

Novinar Vukašin Obradović izjavio je u Novom danu da misli da će "Udružena opozicija Srbije, ako pokuša da proturi još neke zahteve, osim onog za fer i poštene izbore, napraviti grešku kao sa SzS". "Jedina platforma na kojoj Udružena opozicija Srbije može da zadobije veću podršku je da se osloni i okrene građanima i da sa jednim osnovnim zahtevom nam poruči da traži od građana podršku samo da se omogući da glasaju po svom nahođenju", rekao je.

Govoreći o obeležavanju godišnjice Oluje, kaže da, po svemu sudeći, nismo mnogo odmakli od nesrećnih devedesetih, ali da se ovaj avgust razlikuje od prethodnih, ako ni po čemu drugom, onda po prisustvu predstavnika Srba u Kninu.

„To je nešto što predstavlja značajnu temu i u Srbiji i u Hrvatskoj. Ja sam i javno na Tviteru izneo svoj stav da moramo da prepustimo predstavnicima Srba u Hrvatskoj da donesu odluku koju smatraju da je u najboljem interesu, oni sasvim sigurno bolje mogu da procene da li odlaskom u Knin nanose štetu sami sebi, srpskom narodu, da li aboliraju ono što se desilo u Oluji ili čine korak napred ka poboljšanju položaja Srba. Meni se činilo sasvim logično da treba prepustiti tu odluku njima i podržati ih u toj odluci, kakva god ona bila“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, „postoje političke snage i u jednoj i u drugoj državi koje zasnivaju svoj politički program na međusobnoj mržnji Srba i Hrvata“.

„Balkanski kotao još uvek krčka i to je zaključak svega ovoga“, kaže Obradović.

Govoreći o konstituisanju novog saziva Skupštine, kaže da nam je „Skupština onakva kakvo nam je društvo, kakav nam je politički život – jednostranačka, bez opozicije“.

„Tiha, nema… Tek ćemo to videti, sad je samo prvi dan, videćemo da je Aleksandar Vučić i SNS uspela da uništi sve ono što u parlamentarnoj demokratiji znači Skupština, da je uspela da uništi do temelja i mi dobijamo jedno bezlično telo koje će na zvonce ili bez zvonca bespogovorno slušati izvršnu vlast, odnosno jednu osobu“, kaže on.

Mišljenja je da ovoga puta neće biti interesantno za gledanje.

Govoreći o najavi formiranja Udružene opozicije Srbije, kaže da misli da je u ovom trenutku teško definisati šta je Udružena opozicija Srbije.

„Mislim da je jasna namera, ali da nije baš najjasnije kako lideri stranaka i pokreta koji u ovom trenutku čine ili imaju nameru da se organizuju kroz ujedinjenu opoziciju to nameravaju. Mislim da ujedinjena opozicija mora da izađe iz tog začaranog kruga i da, ako zaista želi da privuče partnere u svom političkom delovanju mora da pravila igre i samoorganizaciju učini mnogo drugačijom, da je spusti na nivo građanina i zahteva za fer i poštenim izborima, ništa više. Mislim ako pokuša da proturi još neke zahteve, da će napraviti grešku kao sa SzS“, kaže Obradović.

Jedina platforma na kojoj Udružena opozicija Srbije može da zadobije veću podršku je da se osloni i okrene građanima, smatra on.

„I da sa jednim osnovnim zahtevom nam poruči da traži od građana podršku samo da se omogući da glasaju po svom nahođenju“, rekao je.