Vučićevo obećanje za neke radnike Krušika uludo radovanje, 30-ak dobilo otkaze

Vesti 03. avg 202018:50 > 18:53
N1

Kako N1 saznaje tridesetak radnika Krušika nije dobilo produženje ugovora. Među njima je i jedna samohrana majka. Šta je razlog za otpuštanje radnika, iako je predsednik Vučić najavio da će država obezbediti pomoć i nove ugovore za fabriku?

Vučićevo predizborno obećanje za neke radnike Krušika pokazalo se kao uludo radovanje.

„Dakle, što se vas radnika tiče, nećete imati problema ni sa platama, nećete imati problema ni sa poslom“, rekao je Vučić.

Četiri i po meseca kasniije, za tridesetak radnika valjevske fabrike oružja, nema više ni posla ni plate. Do vrata Krušika mogli su samo po dokument o raskidu radnog ugovora.

„Srbijo moja, u vreme ove pandemije, ekonomske krize, samohrana majka izgubi posao – jedini prihod od kojeg plaćam obaveze, račune i izdržavam svoje dete“, navela je Olivera Ješić.

Ona je jedna od radnica kojoj posle četiri i po godine, bez ikakvog objašnjenja, nije produžen ugovor. Nije joj jasno, kako kaže, po kom kriterijumu su ostali manje savesni radnici od nje.

„Pije se, pravi se roštilj, kotlić, ko se prepije – njega iznose, sve zavisi koliko si prisan sa rukovodstvom firme… I kada se radi, od tih osam sati, aktivno se radi dva do tri sata, a prima se plata“, navela je Ješić na Fejsbuku.

Sada već bivša radnica Krušika kaže da, tokom izbornih kampanja, većina radnika umesto u pogon, odlazi na mitinge Srpske napredne stranke.

N1: Jeste li i vi preko veze primljeni?

„Naravno, jesam preko veze primljena“, kaže Olivera Ješić.

N1: Je li stranačka veza u pitanju?

„Nisam član partije, ne želim da budem, možda je i to razlog zašto sam u ovakvoj situaciji“, odgovara.

Zašto se radnicima ne produžavaju ugovori? Na ovo pitanje televizije N1, iako je reč o fabrici u vlasništvu države, odnosno svih građana Srbije, direktor Krušika Vladan Lukić ovako je odgovorio:

„Kao što se menadžment Krušika ne meša u kadrovsku i poslovnu politiku Vaše kompanije, najiskrenije Vas molimo da se Vi ne mešate u kadrovsku i poslovnu politiku Krušika!“

Podsetimo, već duže vreme, bez odgovora je i pitanje, kako se dogodilo da državna fabrika Krušik prethodnih godina loše posluje, naročito s obzirom na to da je, zbog brojnih ratnih žarišta u svetu, oružje bilo veoma tražena roba.

Dok je valjevska fabrika tonula u dugove, gotovo svi domaći privatni trgovci oružjem koji su poslovali sa Krušikom značajno su zaradili.