Komesarijat o "Oluji": Dan za sećanje, tugu, parastose i paljenje sveća

Vesti 03. avg. 202009:47 > 09:54
Podeli:
Izvor: AFP

Dan kada je tokom vojne akcije "Oluja" iz krajeva Hrvatske, u kojima su vekovima živeli, proterano više od 250.000 Srba je dan za sećanje i tugu, za parastose i paljenje sveća za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna šta se sa njima desilo i gde im je grob, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migrante.

Ocenjujući da je to jedan od najtužniih događaja u modernoj istoriji, Komesarijat konstatuje da se ni posle četvrt veka od akcije Oluja, nije mnogo odmaklo u uspostavljanju klime poverenja, pre svega zbog činjenice da se Srbima proteranim iz Hrvatske ni posle toliko godina ne priznaju njihova imovinska i druga prava, a onaj mali broj njih koji se vratio, živi u atmosferi nacionalne netrpeljivosti.

Uprkos tome što Srbi u Hrvatskoj danas imaju i svoje predstavnike u Vladi i Saboru, ostala su nerešena brojna pitanja: nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, Republika Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije.

Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina radio kako na stambenom zbrinjavanju tako i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljernih lica i zahvaljuje se svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica.

Pomen žrtvama biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije, najavljuje se u saopštenju Komesarijata.