Pelemiš: Brine broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege

Vesti 02. avg 202016:08 > 16:10
N1

"Ja verujem da ćemo mi da se izborimo, ali stalno gledam ovaj broj bolesnika u jedinicama intenzivne nege, ovaj broj mene brine. Ovoliki broj u bolnicama. Zamislite toliki broj zdravstvenih ranika koji su danas u skafanderima", istakao je na konferenciji za medije Kriznog štaba infektolog Mijomir Pelemiš.

Pelemiš je rekao da su pacijenti koji se primaju u bolnice ozbiljni blesnici i da je najveći problem što moraju u jedinicu intenzivne nege.

On je istakao da ima mesta optimizmu, ali je potreban i oprez zbog velikog broja bolesnika sa teškom kliničkom slikom.

Pelemiš je pozvao kolege lekare koji se bave naučnim radom da ne brzaju sa donošenjem zaključaka o posledicama koje novi koronavirus ostavlja na organizam, ističući da je za takve zaključke potrebno duže vreme, veliki broj pacijenata i naučni radovi objavljeni u međunarodnim stručnim časopisima.

Profesor Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziju Kliničkog centra Srbije kazao je da je situacija stabilna i pod kontrolom, da i dalje ima mesta za lečenje pacijenata, ali da bi bilo bolje da broj komplikovanih pacijenata bude manje.

Lađević je istakao teške uslove i smene u kojima zdravstveni radnici u kovid centrima rade od marta.

„Smanjenjem broja pacijenata dovešćemo do toga da možemo da smanjimo ekipe i odmorimo naše osoblje. To će nam dati vreme da se pripremimo i za neke nove događaje koji mogu da slede na jesen i zimu“, napomenuo je Lađević.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.