Dr Dejan Žujović gost Novog dana

Vesti 02. avg. 202012:23 > 12:29
Podeli:
Novi dan špica logo poster
Izvor: N1

Broj lekara koji je svojim imenom i prezimenom podržao proglas "Ujedinjeni protiv kovida" svakodnevno raste, a to otvoreno pismo Vladi Srbiji sa zahtevima potpisalo je gotovo 3 000 lekara raznih specijalnosti. Proglasom se medicinski radnici "ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19". Na spisku idealnog Kriznog štaba je i Dr Dejan Žujović, načelnik dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti. On je gost naše teme jutra.

Formiranje četvrte vlade od dolaska SNS na vlast pre osam godina, bez obzira na ubedljiv trijumf na izborima 21. juna, očekuje nas tek krajem meseca. Zašto se toliko čeka? Kakav premijer je potreban Aleksandru Vučiću? Šta je njegov glavni zadatak? Koji su ključni izazovi na stolu predsednika nove vlade? A sa čime će se suočiti opozicija? O tome za Novi dan govori novinar Nikola Tomić.

Štampu ovog jutra prelistavamo sa glavnim i odgovornim urednikom „Talasa“ Milošem Nikolićem.

Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova počeće da testiraju građane na prisustvo koronavirusa i to samo one koje ispunjavaju određen set kriterijuma koje propisuje Krizni štab Vlade Srbije. O postupku uvođenja privatne zdravstvene prakse u proces testiranja i borbu protiv kovida 19 čućemo od Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji određen broj ambulanti u kojima se pregledaju i leče HIV pozitivne osobe pretvoren je u kovid ambulante, što je dovelo do toga da HIV pozitivne osobe nedeljama čekaju PCR i CD4 testiranje, što je redovan postupak praćenja ove bolesti. Kako izgleda život i lečenje HIV pozitivnih osoba tokom epidemije i sa kojim se još problemima suočavaju čućemo od predstavnika Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i prevencijom HIV-a.

Na kraju Novog dana pogledajte priču o Tricky Art studiju, umetničkoj školi koja razvija i podstiče posebne talente kod dece i tinejdžera.