YIHR: Tabloidi izbegli da kažu da Milanović ide na komemoraciju za srpske žrtve

Vesti 01. avg 202012:06 > 12:07
Izvor: Printscreen

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da su srpski tabloidi i nacionalistički političari koji su komentarisali najavu predstavnika Srba iz Hrvatske Borisa Miloševića da ide na obeležavanje godišnjice akcije "Oluja", izbegli da kažu da će predsednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar branitelja Tomo Medved učestvovati u komemoraciji za srpske civilne žrtve te akcije u Gruborima.

„Učešće hrvatskih i srpskih političara na dva zvanična obeležavanja i komemoracije ;je važan korak ka medjusobnom poštovanju i razumevanju. To je u najvišem interesu srpske manjine u Hrvatskoj, i jedini koji mogu imati štetu od ovakvog poteza su srpski nacionalisti u Beogradu“, ocenjeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

 Negativan ton u tabloidima, čija je namera da Borisa Miloševića predstavi kao „izdajnika srpskog naroda“, potkrepljen je izjavama političara Milorada Dodika i Ivice Dačića „koji su svoju dugovečnost na političkoj sceni obezbedili time što su kroz karijeru sve drastičnije propagirali nacionalizam, i na osnovu toga stekli ličnu, političku i materijalnu korist“.

„Sramota je srpskih nacionalista što lične interese uvek stavljaju iznad interesa ljudi koji žive u susednim državama. Beograd, a danas i Dodik koji predstavlja Banjaluku, nikada nije pokazao ambiciju za unapredjenje života srpske zajednice u regionu, već isključivo za interes zvaničnog Beograda i ličnih interesa nacionalističih političara“, smatra Inicijativa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da „nije oduševljen“ time što će Milošević prisustvovati obeležavanju „Oluje“, ali da srpski narod u Hrvatskoj „ima svoje ideje, i možda jače argumente“.

Dodao je da će godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo preko 2.000 Srba, Srbija i Republika Srpska obeležiti zajedno i da će biti postavljeno spomen obeležje.