Do sada četiri deminera stradala na Kopaoniku, čisti se poslednja lokacija

Vesti 31. jul 202018:47 > 18:49
N1

Na Kopaoniku je pre mesec dana počelo deminiranje poslednje preostale lokacije pod kasetnim bombama, koja zauzima površinu od 35 hektara.

Radi se prostoru oko Pančićevog vrha, tačnije iznad lokaliteta Nebeske stolice prema Pančićevom vrhu i južnoj strani koja se spušta ka Kosovu. Posle 21 godine od bombardovanja, u ovom delu Kopaonika je dalje im zaostalih kasetnij bombi.

Na Kopaonik je tokom bombardovanja 1999. godine bačeno 17 kontejnera bombi od kojih svaki sadrži po 350 kasetnih bombi. Najveći deo Kopaonika uključujući i ski staze očišćen od kasetnih bombi koje su bačene tokom NATO bombardovanja.

Projekat finanansiraju Vlada Srbije i USA pod pokroviteljstvom ITF fondancije iz Slovenije.

Za poslove dekontaminacije kasetnih bombi angažovana je firma „Stop mines’’ sa Pala iz Republike Srpske, sa ekipom najiskusnijih deminera na Balkanu. Koliko je posao opasan govori i poražavajuća statistika. Do sada su na Kopaoniku, u eksplozijama kasetnih bombi, poginula četvorica stručnjaka – deminera, a više njih je teško povređeno.

U onim delovima koji nisu očišćeni, postoje trake sa „stop minama“.

„To su koridori koji su korišćeni za vreme čišćenje, koje su demineri obeležavali, koji će koridor da čiste, daoni budu bezbedni, pa šire psrostor… Po navici to, te kanape, ne uklanjaju, pa vetar raznese. Uglavnom  – gde god ima sumnje da ima minsko-eskplozivnih sredstava, to je obeleženo“, kaže čuvar u NP Kopaonik Rajko Nikolić.

Ministarstvo odbrane je 2012. godine, u spomen ovim hrabrim ljudima, deminerima, koji su izgubili živote, podiglo spomenik na vrhu Suvo rudište pod nazivom „Otrgnuti od zaborava“. Na ovoj lokaciji, svakog avgusta, održava se pomen u znak sećanja na njihovu hrabrost i herojstvo.

Problem je što na nepristupačnim padinama na kojima još ima zaostalih kasetnih bombi, lokalno stanovništvo, i pored strogih zabrana, na sopstveni rizik bere borovnice.

N1