Đorđević odbacio navode iz pisma HRW-a kao "niz tendencioznih laži"

Vesti 31. jul 202017:18 > 17:24
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja danas je ocenilo da je u organizacija Hjuman rajts voč (HRW), koja se bavi zaštitom ljudskih prava, u svom otvorenom pismu iznela niz netačnih informacija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u pismu su iznete netačne informacije koje se odnose na epidemiološku situaciju u ustanovama socijalne zaštite, sa akcentom na ustanove u kojima borave deca i odrasli sa invaliditetom.

„Ističemo da Ministarstvo postupa odgovorno, transparentno i u interesu građana u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa i zaštite korisnika i radnika od zaražavanja“, navodi se u saopštenju.

Ministar Zoran Đorđević naveo je da je reč o „tendencionom nizu laži“ koje su objavljene u želji da se naruši ugled Srbije.

On je dodao i da Ministarstvo ništa ne skriva i da se na sajtu Ministarstva svakodnevno objavljuju podaci o broju zaraženih i izlečenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare.

Šest organizacija među kojima je i Hjuman rajts voč uputilo je otvoreno pismo premijerki, Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, ali i Institutu „Batut“, zatraživši broj preminulih osoba sa invaliditetom od početka epidemije, navodeći, kako je rekla novinarka Nova.rs, da su ih i prethodno tražili, ali da odgovore nisu dobili.

Direktorka „Batuta“ Jovanović rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba, da su im ti podaci na neki način dostavljeni (iz zdravstvenih i socijalnih ustanova), a da sami zahtevi podrazumevaju da se daju ne samo brojevi već i analiza i objašnjenje u skladu sa strukom, i da će Institut dostaviti sve odgovore.