Krizni štab o tome šta se sada zna o koroni, da li utiče na reproduktivne organe

Vesti 31. jul 202015:43 > 15:44
Tanjug/Nikola Anđić

Na pitanje da li koronavirus, kod osoba koje su ga preležale, može da utiče na reproduktivne organe i sterilitet, kako je navedeno u istraživanju doktoke iz GAK Narodni front, direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da ovaj virus primarno napada respiratorne organe, ali da utiče i sistemski - na kardiovaskularni sistem, cirkulatorni sistem, na sve organe... Sigurno da postoje mogućnosti, ali istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke i ukazati na one rizike i posledice koje mogu imati po reproduktivne organe, navela je.

POVEZANE VESTI

Prof. dr Milika Ašanin je rekao lekari, u radu sa kovid pacijentima, stiču svoja iskustva. „Ako znamo da su pored pluća vrlo često zahvaćeni i srce i bubrezi… Prikupljamo lična iskustva. Imali smo pacijente koji su u sklopu ove bolesti imali srčana popuštanja, koji su imali izlive nakupljene vode u srčanoj kesi, pa su naši doktori sa Kardiologije dolazili… Čak je bilo pacijenata kod kojih smo morali da punktiramo perikardnu kesu da bi srčani mišić morao da radi“, rekao je. Moramo da sistematizujemo sve podatke, da ih obrađujemo i da posle malo dužeg vremena izvlačimo neke relevantnije podatke, naveo je.

Na pitanje kako komentarišu objavu u pojedinim medijima da koronavirus može da izazove sterilitet ili smanji mogućnost oplodnje kod onih koji su preležali virus, prema istraživanju dr Dragane Bujović Jovović iz Narodnog fronta, koja smatra da čak i da dođe do začeća – postoji mogućnost da plod može da ima anomalije, Verica Jovanović kaže da ovaj virus ne štedi nijednu grupu niti je ijedan pol pošteđen, da primarno napada respiratorne organe, ali utiče i sistemski –  na kardiovaskularni sistem, cirkulatorni sistem, na sve organe…  Sigurno da postoje mogućnosti, ali istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke i ukazati na one rizike i posledice koje mogu imati reproduktivni organi, navela je. Jovanovićeva kaže da su sagledali  istraživanje koje je sprovela doktorka iz Narodnog fronta, deo objave u novinama, i da će o zaključcima saznati od same doktorke. Za takva istraživanja, svuda u svetu, potrebne su jasno definisane grupe, kritične grupe, uzorci koji su definisani i odabrani, za sve to će trebati vreme, istakla je.

Zahtev Hjuman rajts voča za brojeve umrlih osoba sa invaliditetom

Šest organizacija među kojima je i Hjuman rajts voč uputilo je otvoreno pismo premijerki, Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, ali i Institutu Batut, zatraživši broj preminulih osoba sa invaliditetom od početka epidemije, navodeći, kako je rekla novinarka Nova.rs, da su ih i prethodno tražili, ali da odgovore nisu dobili. Jovanović je rekla da su im ti podaci na neki način dostavljeni (iz zdravstvenih i socijalnih ustanova), a da sami zahtevi podrazumevaju da se daju ne samo brojevi već i analiza i objašnjenje u skladu sa strukom, i da će Institut dostaviti sve odgovore.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.