UNITAS: U Srbiji najmlađa žrtva vrbovanja putem interneta imala devet godina

Vesti 31. jul 202015:38 > 15:43
Nasilje
Shutterstock

Svakih 30 sekundi jedna osoba na svetu biva eksploatisana i uvedena u lanac trgovine ljudima, saopštila je Fondacija UNITAS, međunarodna humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, povodom 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Samo u prva tri meseca ove godine u Srbiji su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, dok u Evropi na dnevnom nivou nestane čak 40 osoba, navodi UNITAS.

U poslednjoj deceniji deca su postala meta broj jedan u očima trafikera, a pokušaji eksploatacije i regrutovanja maloletnika najčešće se vrše putem interneta.

Zdravstvena situacija izazvana kovidom dodatno je uticala na povećanje broja žrtava trgovine ljudima iz više razloga.

Trafikeri su prilagodili svoje modele ponašanja „novoj normali“, što se posebno reflektovalo kroz pojačano prisustvo mladih i dece na internetu, kao i zloupotrebu savremenih komunikacionih tehnologija.

S obzirom na ograničavanje kretanja, smanjenu dostupnost socijalnih i javnih usluga, žrtve trgovine ljudima imaju još manje šanse da pobegnu i pronađu pomoć.

Tokom pandemije povećan broj nestalih osoba

Obavezno nošenje maski je dodatno otežalo prepoznavanje nestalih osoba. Nacionalna telefonska linija za trgovinu ljudima u Americi saopštila je da je broj slučajeva porastao za 40 odsto tokom pandemije i da trenutno vlada sve veća potreba za udruženom snagom zajednica, porodica i društvenih resursa, kako bi se ova statistika smanjila.

Globalna predstavnica Fondacije UNITAS Ana Krstajić rekla je da su „deca usled pandemije koronavirusa usmerena na internet više nego ikada pre, što nosi brojne opasnosti, budući da na digitalnim kanalima u proseku čak 750.000 predatora vreba u svakoj sekundi“.

„Njihov cilj je vrbovanje maloletnih lica za kriminalne radnje, od kojih je najčešća i najopasnija uvođenje u lanac trgovine ljudima. U Srbiji je najmlađa žrtva vrbovanja putem interneta imala samo devet godina. Zato je veoma važno da svakog dana, svake nedelje, svakog meseca skrećemo pažnju i što više govorimo na ovu temu, kako bismo doprineli efikasnoj borbi“, istakla je Krstajić.