Savet za štampu: Politika prekršila Kodeks novinara tekstom o Danici Popović

Vesti 31. jul 202015:20 > 15:26
N1

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da su prekršene sve tačke Kodeksa novinara koje je profesorka Danica Popović navela u žalbi zbog teksta "Plagijat u knjizi dr Danice Popović" objavljenog u beogradskom listu "Politika".

POVEZANE VESTI

Udruženje novinara Srbije (UNS) je prenelo da je komisija ;na sednici u četvrtak uveče ocenila da je novinarki „Politike“ Dragani Jokić Stamenković „moralo biti jasno da Stručna komisija nije donela zaključak da je Danica Popović plagirala knjigu, da postupak nije završen i da slučaj nije ‘dobio epilog’ kako je ‘Politika’ objavila“.

„Komisija je ocenila ‘potpuno neprihvatljivim’ objašnjenje novinarke Dragane Jokić Stamenković da list ‘Politika’ ni naknadno nije objavio informaciju da je Etička komisija vratila izveštaj na dopunu Stručnoj komisiji, upravo zbog toga što je Danica Popović protiv ‘Politike’ podnela žalbu Savetu za štampu“, navodi se u odluci Komisije za žalbe.

Članovi tog tela su ocenili da je ;novinarka „Politike“ postupila „potpuno suprotno obavezi novinara da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav“.

„Takođe, novinarka nije postupila u skladu sa načelom novinarske pažnje, verovala je izvoru koji sledi svoj interes i prećutala je više bitnih činjenica, između ostalog i to da je student i ranije optuživao Danicu Popović i da su mu zbog toga izricane mere“, navodi se u odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović optužena je ranije da je plagirala 150 strana novog prevoda knjige međunarodne ekonomije čiji je autor Dominik Salvatore, a koji je ranije uradila zajedno sa njenim, sada pokojnim kolegom Stojanom Babićem.