U Novom danu o prikupljanju informacija Uprave za sprečavanje pranja novca

Vesti 31. jul 202013:53 > 14:04
N1

Zašto Uprava za sprečavanje pranja novca nije predočila osnove sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija o organizacijama i pojedincima, među kojima su i novinari, kako je to propisano Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma - pitanje je koje su u zajedničkom saopštenju javnosti uputili Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja.

Kako institucije primenjuju zakone? Koji su načini za zloupotrebu institucija? Da li država odlučno primenjuje preporuke Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, sa čije „crne liste“ je skinuta pre godinu dana, a koje se direktno odnose na vladavinu prava i poglavlja 23 i 24 pregovora s EU? O tome u temi jutra s Radovanom Lazićem, predsednikom Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Gost prelistavanja štampe biće Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma.

Osoba koje imaju neko maligno oboljenje u većem su riziku od COVID-19 infekcije, naročito oni koji imaju karcinom pluća. Ova bolest je najčešći i najsmrtonosniji malignitet u Srbiji, ali i u svetu. Tim povodom, na Svetski dan borbe protiv raka pluća, razgovaramo s dr Goranom Stojanovićem, pulmologom u Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

Udruženje promotera i tiketing agencija zatražilo je od Vlade Srbije hitnu pomoć za rešavanje finansijske situacije u kojoj se našao ovaj sektor, zbog potpunog prestanka rada, usled epidemije koronavirusa. Više o tome s Pavlom Leverdom, Udruženjem promotera i tiketing agencija (UPTAS)

Stanovnici Melburna, glavnog i najvećeg grada australijske države Viktorija nalaze se u karantinu već dve nedelje, ipak broj zaraženih koronavirusom raste. U proteklih 24 časa u ovoj australijskoj državi registrovano je više od 600 slučajeva zaraze. Iz Melburna za Novi dan govoriće profesorka i muzičarka, Nela Tripković.