Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, a ne o statusu Kosova

Vesti 30. jul 202017:29 > 17:30
Podeli:
Izvor: Tanjug / Marina Maksimović

Pregovori Beograda i Prištine završeni su u Briselu posle šest sati razgovora, javlja evropski dopisnik N1 Nikola Radišić. Teme o kojima se razgovaralo su iste kao i prošli put - pitanja nestalih osoba i ekonomske saradnje. Obe strane su potvrdile da se nije razgovaralo o finalnom statusu Kosovo već je reč o tehničkim pregovorima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je posle sastanka da je suština pregovora da se postigne boljitak za građane koji žive na Kosovu.

Đurić je istakao i da Srbiju niko ne može da „stavi pred svršen čin“ odnosno da joj postavi bilo kakav ultimatum.

„Na momente smo se i žustro raspravljali, nismo mogli u početku da se dogovorimo čak ni oko formata. Ali uvek je dobro da se razgovara. Mi smo imali i pokušaj da se srpskoj strani uruči nekakav papir u kome bi se ukazalo na naša navodna kršenja CEFTA sporazuma. Međutim, mi tako nešto nismo prihvatili, došli smo da razgovaramo o rešavanju konkretnih stvari“, rekao je Đurić.

Njegov kolega sa kosovske strane Skender Hiseni je kratko rekao da je cilj pregovora da se postigne konačni sporazum, ali nije želeo da priča o detaljima.

„Nismo ulazili u mnogo detalja. Dajte nam još vremena da razgovaramo i da se uskladimo oko nekih posebnih elemenata sporazuma koje sam metaforično nazvao  – kišobran, koji će pokriti sva zajednička pitanja i koji će konačno biti upakovan kao sveobuhvatan, internacionalno priznat pravno obavezujući sporazum između dve zemlje“, rekao je Hiseni.

Politički pregovori na najvišem nivou planirani su za početak septembra.