Kamberi: Ideja o razmeni teritorija nema podršku ni na Kosovu

Vesti 30. jul 202017:00 > 17:06
N1

Predsednik partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, koji je i kandidat za poslanika na listi "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina", izjavio je da nakon konsultacija te liste sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u vezi sastava nove Vlade Srbije, ne očekuje ništa posebno jer je razgovor bio "protokolaran", a takvih je razgovora bilo i nakon prethodnih parlamentarnih izbora.

Kamberi je za nedeljnik „Vreme“ rekao da „ni Vućiću ni novom mandataru tri glasa (poslanika Albanske demokratske alternative) nisu potrebna za parlamentarnu većinu i u tom kontekstu nismo zanimljivi“.

„Ali demokratija nije samo pitanje brojki, proste ili kvalifikovane većine. Demokratija pre svega znači pravedan odnos prema drugima, prvenstveno prema nacionalnim manjinama. U tom pogledu ni predsednik Vučić ni srpska demokratija nemaju mnogo prostora za hvalu. Položaj manjina danas, bez obzira što se Srbija nalazi u procesu evrointegracija, jeste težak“, kazao je Kamberi.

On je naveo da je „biti Albanac u Srbiji posebno teško, kako zbog odnosa prema Kosovu tako i zbog stereotipa iz prošlosti koji su u srpskom društvu dosta prisutni“.

Kamberi je rekao da je tokom sastanka sa Vučićem pomenut i dijalog sa Kosovom, posebeno u smislu „neophodnosti pronalaženja rešenja priznavanja univerzitetskih diploma koje mladi Albanci stiču na Kosovu“.

Odgovarajući na pitanje novinara, Kamberi je rekao da su predstavnici Albanaca sa juga Srbije na tu temu imali kontakte i sa Vladom u Prištini, od koje su tražili da u nastavku razgovora sa Srbijom obavezno kao tema dnevnog reda budu uvedena i prava Albanaca „preševske doline“.

„Godinama, od prestanka oružanog sukoba iz 2001. godine, mi uporno ali bezuspešno pokušavamo da naše probleme rešavamo u političkom dijalogu sa Beogradom. Kako naši dosadašnji napori nisu dali očekivane rezultate, razgovor Prištine i Beograda vidimo kao mogućnost da se ti problemi i reše. Ne verujemo u dugoročnu stabilnost odnosa Kosova i Srbije bez rešavanja pitanja naših prava“, kazao je Kamberi.

Kamberi je na pitanje kako Albanci sa juga Srbije gledaju na ideju o razmeni teritorija, odgovorio da ta ideja „nije naišla na podršku ni na samom Kosovu“.

„Očigledno da je ni ključni međunarodni akteri ne podržavaju. Tako da ideja o reciprocitetu u pravima sa pravima koje Kosovo garantuje Srbima, jeste naša politička opcija“, kazao je Kamberi.

On je dodao da Albanci sa juga Srbije „nisu ni za kakvu opciju koja, dugoročno, može oštetiti interese Kosova“.

Na pitanje kako vidi budućnost juga Srbije, Kamberi je odgovorio da to treba da bude „regija koja bi imala veze sa Kosovom i Albanijom, sa relativnim granicama“.

„Kosovo jeste nezavisna država, i bez obzira na otpor Beograda to se ne može poništiti. Što pre prihvati, tim bolje za sve, pre svega za Srbe koji žive na Kosovu. Budućnost odnosa Albanaca i Srba, kao dva najveća naroda Zapadnog Balkana, leži na međusobnom uvažavanju i saradnji. Dobar državnik treba da bude svestan toga u pravom trenutku“, kazao je Kamberi.

Kamberi je naveo da je svestan da će to biti veoma teško, ali da veruje u finalni dogovor.

„Postavlja se pitanje šta je alternativa sporazumu? Status quo? To nije dobro ni za Albance ni za Srbe“, rekao je Kamberi.