Od 2012. otkriveno 599 žrtava trgovine ljudima u Srbiji, oko 40 odsto čine deca

Vesti 29. jul 202018:43 > 18:47
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima (CZZTLJ) i Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) upozorili su da je u Srbiji od 2012. godine do kraja juna 2020. godine identifikovano 599 žrtava trgovine ljudima, od kojih čak 39 odsto čine deca, saopštile su te dve organizacije.

Kako je navedeno, izbeglice i migranti predstavljaju posebno ranjivu društvenu grupu koja je u pojačanom riziku, pa je među njima prepoznato 125 pretpostavljenih žrtava, dok je 11 osoba identifikovano kao žrtva.

Dodatnom riziku, ističe se, izložena su deca izbeglice imigranti bez pratnje roditelja ili staratelja.

Prema poslednjem izveštaju Ekspertskog tela za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope (GRETE) i izveštaju Stejt departmenta, Srbija je učinila značajne pomake u zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali je istaknuto i da je potrebno uložiti više napora u unapređivanju preliminarne i proaktivne identifikacije žrtava, posebno dece kako bi se smanjila njihova ugroženost.

Posebno zabrinjava podatak Analize efektivnosti preliminarne identifikacije, a koju su sproveli CZZTLJ i IDEAS, da je 57 odsto žrtava imalo kontakte sa državnim sistemima i nevladinim organizacijama, a da niko nije posumnjao na njihovu eksploataciju.