Mali kaže da je provera u skladu s pravilima EU, dok Unija traži sve informacije

Vesti 29. jul 202017:26 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Nevladine organizacije i mediji, čije račune Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma namerava da proveri, traže od državnih organa da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih je naloženo vanredno prikupljanje informacija kod poslovnih banaka. Ministar Siniša Mali odgovara da je reč o redovnoj kontroli u skladu sa pravilima UN i Evropske unije, dok sama Unija traži od vlasti u Srbiji detaljne informacije o celom slučaju.

Organizacije i pojedinci, njih 142, potpisali su se ispod poruke vlastima, nećemo odustati od borbe za demokratsku Srbiju i pored namere države da među nama traži one koji peru novac i finansiraju terorizam.

„Ono što je problem u ovom slučaju jeste da su oni arbitrarno napravili spisak, mimo bilo kakvih procedura. Da taj spisak sadrži one koji ili pokreću teme bezbednosti građana, ili ratnih zločina ili organizovanog kriminala u zemlji. I jasno je da je ovaj spisak napravljen da bi se kontrolisali takvi elementi“, smatra Maja Stojanović iz Građanske inicijative. 

MInistar finansija Siniša Mali odgovara da spisak nije selektivan, da je reč o redovnoj proceduri, te da je upravo zbog rigoroznih kontrola Srbija prošle godine skinuta sa sive liste međunarodne inicijative FATF, što znači da su otklonjeni nedostaci u sistemu kontrole pranja novca.

POVEZANE VESTI

 „Ako je Željko Radovanović, direktor Uprave, koji je veliki profesionalac, rekao – pa ljudi, ja kontrolišem i ministre. Oni nisu svete krave i ako nemate šta da krijete, nemate ni razloga da se bojite. Ovo rade sve zemlje, ovo je i deklaracija Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Radimo ono što rade sve razvijene zemlje, da bismo kontrolisali tokove novca i da bismo sprečili finansiranje terorizma. Dakle, potpuno jedna normalna aktivnost bez ikakve političke pozadine. Ako su sve knjige po tom pitanju otvorene za sve subjekte u Srbiji, kao i u Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, ja ne vidim da je to problem, osim ako nešto ne krijete“, smatra ministar finansija Siniša Mali. 

Organizacije sa spiska odgovaraju ministru da redovnu kontrolu sprovode drugi organi Ministarstva finansija, a da je za pokretanje postupka Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma potreban osnov sumnje.

„Kao kad vas policajac zaustavi u saobraćaju, on mora da vam kaže zašto vas je zaustavio. Ovde, dakle, još nismo dobili odgovor na pitanje kako je procenjeno da su mediji novinari i nevladine organizacije predstavljaju rizik za pranje novca“, navodi predsednik UNS-a Vladimir Radomirović. 

Evropska komisija pažljivo prati razvoj situacije i očekuje detaljne informacije od nadležnih u Srbiji o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca. 

„Očekujemo više informacija od relevantnih srpskih vlasti, uključujući kriterijume po kojima je spisak sastavljen. Borba protiv pranja novca je važan stub evropskih integracija Srbije, ali istovremeno i osnaženo civilno društvo predstavlja presudnu komponentu svakog demokratskog sistema i kao takvo bi moralo da bude prepoznato i poštovano i od strane državnih institucija“, navode iz EK. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će izvršiti kontrolu rada Uprave za sprečavanje pranja novca. Ombudsman saopštava da nije upoznat sa razlogom zbog kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana, ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak.