Joksimović i ambasadorka Popa: Rumunija je uvek podržavala put Srbije u EU

Vesti 29. jul 202014:18 > 14:25
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović zahvalila je odlazećoj ambasadorki Rumunije u Beogradu Oani Kristini Popa za značajan doprinos razvoju srpsko-rumunskih odnosa i saradnje, saopštilo je ministarstvo za evropske integracije.

„Rumunija je jedna od država članica koja u potpunosti podržava politiku proširenja Evropske unije i na koju Srbija može da računa kao na prijateljsku i blisku. Pomoć u pregovorima o članstvu u Uniji, na kojoj smo posebno zahvalni, ogleda se u zastupanju principijelnih političkih stavova o odnosima Beograda i Prištine, kao i u tehničkoj podršci u dostizanju merila za otvaranje i zatvaranje nekih pregovaračkih poglavlja“, istakla je Joksimović.

Ambasadorka Popa izjavila je da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zastupnika i zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica Unije, kao i da će na tom putu uvek imati svu neophodnu pomoć ovog svog suseda.

Joksimović i Popa posebno su ukazale na značaj prekogranične saradnje dveju zemalja u okviru programa Srbija – Rumunija, koji u najvećoj meri finansira EU.

„Od 2007. godine do danas, kroz dve finansijske perspektive, samo na ovaj način je izdvojeno ukupno 150,5 miliona evra od čega 128 miliona evra sredstava EU u oblasti ekonomskog i društvenog razvoja, zaštite životne sredine, kulture, turizma i, što je u vreme aktuelne pandemije posebno važno, u reagovanje u vanrednim situacijama i zdravstvo“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakle, ova vrsta saradnje na lokalnom nivou, znatno je doprinela unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšavajući istovremeno i kvalitet života građana sa obe strane granice, što će se nastaviti kroz sprovođenje narednog programa od 2020-2027. godine, koji je u završnoj fazi pripreme.