Panić poručio vlastima: Ne provocirajte nas, možemo i u štrajk

Vesti 29. jul 202009:41 > 09:46
Rade Panić
N1

"Poručujemo vlastima i svim odgovornima da nas više ne provociraju, jer ako se rešimo na obustavu rada neće nikome biti dobro. Onda će shvatiti šta smo i ko smo", rekao je za portal Nova.rs predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, jedan od potpisnika inicijative "Ujedinjeni protiv kovida". To je Panićev odgovor na pritiske sa kojima se suočavaju potpisnici peticije.

„Ne pozivamo na obustavu rada, nego upozoravamo ih da nas ne provociraju, da im ne pokazujemo stvarno kakav nam je stav“, rekao je Panić za nova.rs, suprotstavljajući se pritiscima kojima su izloženi potpisnici inicijative kojom se traži smenjivanje Kriznog štaba.

POVEZANE VESTI

Otvoreno pismo je do sada potpisalo više od 2.700 zdravstvenih radnika.

Jedan od najupečatljivijih primera pritisaka je slučaj doktorke Saše Ljuštine sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, koja je potpisala peticiju, posle čega je na poslu doživela svojevrsno kažnjavanje. Zbog svega je rešila da da otkaz i poručila: „Ako Srbiji ne trebam, Danskoj trebam“.

„U 10 sati mi je naređeno da promenim odeljenje, da ne ulazim u operacionu salu i da do 14 sati napustim svoju lekarsku sobu, odnosno da iznesem svoje stvari“, ispričala je doktorka Ljuština, dodajući da joj se posle toga niko više nije obratio ni da joj objasni zašto joj je naređeno da napusti lekarsku sobu, niti da povuče tu izjavu.

Panić podseća da lekari koji se suočavaju sa pritiscima ili mobingom moraju sami, lično, da se obrate nadležnim službama, jer je takva zakonska procedura. Svi oni koji se na to odvaže imaće svaku vrstu podrške Sindikata lekara i farmaceuta.

„Zaštita i ostvarivanje prava u pojedinačnim slučajevima je dugotrajan proces, nekad teško ostvariv. Sa druge strane, kada nas je više i kada smo ujedinjeni, lakše je. Pozivamo kolege koje se suočavaju sa pritiscima, nakon što su potpisali otvoreno pismo, da imaju poverenja u nas. Spremni smo da pružimo podršku, kao i pravnu i medijsku pomoć i sve ostalo. Spremni smo da pomognemo bilo kome ko je zaposlen u zdravstvenom sistemu, bez obzira na to da li je naš član ili nije“, poručuje Panić.

On, ipak, ističe da je svestan toga da svi takvi postupci dugo traju, jer institucije ne rade svoj posao.

„Problem je i to što su najčešće ti progoni vrlo perfidni. Doktorki Saši su onemogućili ulazak u salu, čime su je onemogućili da radi ono za šta je najpozvanija“, konstatuje Panić i podseća na slučaj doktorke Ljuština. 

Više vesti o pandemiji i kovidu-19 možete pročitati u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.