Dačić: Nismo upoznati da će u Briselu u četvrtak biti nekog dokumenta

Vesti 29. jul 202009:23 > 09:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič izjavio je da bi bilo "izneneđenje" da delegaciji Beograda u Briselu bude predstavljen dokument kojim se, prema pisanju beogradskih medija, podrazumeva priznavanje Kosova od strane Srbije, i ocenio da ne postoji zajedničko delovanje SAD i Evropske unije (EU) kada je reč o dijalogu.

Večernje novosti su objavile danas, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Međutim, kako dodaje RTS, portparolka EU Nabila Masrali je za prištinsku Gazetu ekspres rekla da je EU stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, već da će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan nakon dogovora o svim temama.

„Sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje…ali ništa nije nemoguće“, rekao je Dačić za RTS.

„Čudno je zašto to sada rade. Zato to rade kad Vučić nije tamo? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra. Spolja međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašljoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje“, smatra Ivica Dačić.

Beograd će, kako kaže, ucenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje. „Ucenjivaće nas sa ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno-obavezujući sporazum mora da usledi pre našeg puta ka članstvu ka EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj ‘ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici'“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ako bude dokumenta, Dačić veruje da će Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa našim nacionalnim interesima. Kaže da je je uručivanje dokumenta saznao iz vesti kao i ostali, napominjući da srpska strana nije obaveštena da će bilo kakav dokument biti na dnevnom redu.

Na pitanje da li SAD i EU dogovaraju poteze u vezi sa dijalogom, Dačić je rekao da ne bi mogao da kaže da postoje koordinacija i zajedničko delovanje. „Naprotiv, mislim da postoje veliki pritisci iz EU, iz velikih zemalja kao što su Nemačka i Francuska, da se SAD marginalizuju u dijalogu Beograda i Prištine“, rekao je ministar.

O obeležavanju „Oluje“

Kada je reč o situaciji u Hrvatskoj i godišnjici obeležavanja akcije „Oluja“, Dačić je rekao da se Srbi u toj zemlji praktično pozivaju da toj akciji daju legitimitet.

„Nadam se da predstavnici Srba neće ići na obeležavanje Oluje. Hrvatska je izvršila etničko čišćenje, Srbija je bilo 560.000, sada ih je 180.000. Srbi tamo su im potrebni da bi oprostili Oluju. To je moje mišljenje, razgovaraćemo čisto da usaglasimo stavove“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić smatra da izjava potpredsednika vlade Hrvatske Borisa Miloševića iz SDSS-a o odlasku u Knin kao žrtvovanju, nisu žrtvovanja za srpske interese.

„Mislim da je to više interes Hrvata“, zaključio je Dačić.