NVO: Naše finansije među najtransparentnijim, isti donatori i za državu

Vesti 28. jul 202013:46 > 13:46
N1

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa i Raša Nedeljkov iz Crte rekli su da će povodom spiska Uprave za sprečavanje pranja novca sa imenima novinara i NVO, više organizacija sa tog spiska preduzeti pravne akcije koje su im na raspolaganju prema zakonima Srbije, kao i da je važno da se o ovom slučaju obaveste relevantni akteri i međunarodne mreže.

„Preduzećemo ono što nam je na rasporlaganju kada su u pitanju pravne akcije. Razgovaramo kako ćemo i kome od međunarodnih institucija komunicirati jer se radi o zloupotrebi procesa u kojem Republika Srbija učestvuje i u kojem postoje obaveze“, rekla je Selaković.

POVEZANE VESTI

 Sastanak više organizacija sa tog spiska je u toku i razmatra se način kako ćemo reagovati, naveo je Nedeljkov. „Sigurno ćemo koristiti sva pravna sredsta koja nam omogućavaju zakoni u Srbiji, ali obratićemo se i međunarodnim mrežama i grupama koje su zadužene za ovaj delokrug rada“, dodao je.

Uprava za sprečavanje pranja novca napravila je spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija i od banaka traži uvid u sve njihove transakcije u prethodnih godinu dana. U zahtevu navode da se podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

„Verujemo da je došlo do zloupotrebe ovlašćenja Uprave“, rekla je Bojana Selaković.

Nedeljkov je rekao da Crta dugi niz godina izveštava o radu parlamenta i dosledno iznosi kritike i na račun ove i prethodnih vlasti, pa je to jedan od razloga što se nalazi na pomenutom spisku.

„Zabrinjava ako su institucije zloupotrebljene i rade u uskom partijsko interesu, zarad zastrašivanja onih koji misle drugačije“, rekao je.

Finansije upravo civilnog društva su jedne od najtransparentnijih jer prolaze kroz niz kontrola, kazao je Nedeljkov i dodao da poziva instucije da rade posao, ali i da kažu po kojem kriterijumu su napravile ovaj spisak, ako je on, kako je rekao, autentičan.

On je dodao i da su najveći donatori Crte ujedno i donatori Republike Srbije.

„Podnosimo izveštaje i Republici Srbiji i donatorima za svaki cent“, kazao je.

„Svaka vrsta intervencije u kojoj se prave neki spiskovi i ljudi stavljaju u takav kontekst stranih plaćenika kreiran na osnovu predrasuda, pored toga što nas targetira u javnosti, može da izazove loše posledice“, navela je Selaković.

Od devedesetih postoji kampanja diskreditacije i narativ koji podstiču najviši nosioci vlasti o „stranim plaćenicima“, složili su se gosti.

„Potpuno zanemarivši činjenicu da strani donatori koji finasiraju NVO finasiraju i državne organe, čak i u mnogo većoj meri. Ako smo mi strani plaćenici i radimo nešto loše u tom kontekstu, šta onda radi država i njene isntitucije. Ako imamo problem što EU ili ambasade finansiraju bilo koju organizaciju sa ovog spiska, a jednako treba da bude problem što isti ti donatori finasiraju i Upravu i razne druge institucije, ministarstva, lokalne samouprave…“, navela je.