Švarm: Spisak novinara pokušaj zastrašivanja, Srbija liči na ekspres lonac

Vesti 28. jul 202012:42 > 13:30
N1

Odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je spisak novinara i nevladinih organizacija kojima će Uprava za sprečavanje pranja novca kontrolisati finansijske transakcije klasičan pokušaj zastrašivanja. Ocenio je da je Srbija u dubokoj krizi i da podseća na ekpres lonac koji preti da će da eksplodira.

POVEZANE VESTI

„Meni ovo što Uprava radi deluje kao klasičan primer zastrašivanja. Očigledno je da se u Srbiji ne dešava ništa dobro, a neće biti dobro ni dalje. Zemlja je suočena sa epidemijom, sa dubokom političkom krizom, kao i sa recesijom koja nas čeka na jesen. U tom trenutku režim radi ono što je uvek i radio, a to je da na najgrublji način pokušava da zaplaši svoje oponente“, ocenio je Švarm.

Smatra da vlast ovim potezom želi da poruči da su pojedinci i organizacije sa spiska „očigledno neki zapadni agenti za pranje para“.

„Takođe, žele i da zastraše novinare, da se ne bave istraživačkim novinarstvom, da se ne bave stvarnom korupcijom, i da se ne bave kriminalom koji je povezan sa vlastima. Da ta Uprava za sprečavanje pranja novca doista radi svoj posao, bilo bi pametnije da prođe po gradilištima u Beogradu i da se zapitaju ko to gradi i na koji način se pere novac“, poručuje Švarm.

On ističe da „u novinarstvu nema novca“, kao i da sav novac koji NVO organizacije dobiju predstavljaju sredstva koja su osvojena na konkursima kod ozbiljnih međunarodnih organizacija koje „proveravaju svaki dinar“.

Govoreći o trenutku kada je inicirana ova provera, Švarm navodi da je posle poslednjih izbora Srbija postala jednopartijska država.

„Epidemija iskorištena za kampanju kulta ličnosti Vučića“

„U Srbiji je demokratija, u najbazičnijem smislu, ugrožena. U Srbiji vlada jedna opšta klima nepoverenja, a institucije su razorene. Građani nemaju više kome da veruju. Kako to izgleda, videli smo i na poslednjim demonstracijama. Ovaj režim reaguje pritiskom. Sve novinare koji se bave istinom i borbom protiv korupcije, na ovaj način ih želi diskvalifikovati i to se upravo i dešava“, podvlači Švarm.

On ocenjuje da je vlast reagovala bahato nakon upućivanja otvorenog pisma Kriznom štabu i Vladi Srbije od strane 2.700 lekara.

„Prvi deo epidemije je iskorišten za kampanju kulta ličnosti Aleksandra Vučića sa kojom je ušao u izbore. Kada je počelo vanredno stanje dobila je nezabeležene obrise. Od njega smo saznavali da li ćemo da budemo zatvoreni ili ne, nabavljao je lično respiratore, a bio je i glavni doktor Srbije i šef skladišta“, podsetio je Švarm.

„Neki su se nakon toga pobunili i napisali otvoreno pismo. Sada, umesto da vlast otvori dijalog, i traži zajedničko rešenje, ona radi ono što je uvek radila, pritiska, etiketira, napada i otpušta. U ovom trenutku Srbija liči na ekspres lonac, stalno ključa, a nema izduvnog ventila“, kaže on.

Ocenjuje da što više vreme prolazi, možemo očekivati sve veći pritisak i napade.

„Očekujem napade na svakoga onog ko misli svojom glavom. Režim je podelio narod na ‘nas’ i ‘njih’, a protiv neprijatelja će biti sva sredstva dopuštena“, upozorio je Švarm.