Sporni izvoz oružja – da li su interesi trgovaca jači od spoljne politike Srbije

Vesti 27. jul 202018:54 > 18:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Sporni izvoz srpskog oružja u Jeremeniju, koje je korišćeno u sukobima između Azerbejdžana i Jermenije, poljuljalo je odnose između Beograda i Bakua. Ko je odgovoran za izvoz oružja i da li su interesi trgovaca oružjem jači od srpske spoljne politike?

Odnosi Srbije i Azerbejdžana nagazili su na minu i to nakon što je otkriveno da je srpsko oružje korišćeno u smrtonosnim sukobima na granici Azerbejdžana i Jermenije. 

Međutim, kako je oružje iz Srbije završilo na liniji fronta, još nije poznato. 

Ministar Rasim Ljajić, čije ministratsvo je odgovorno za davanje dozvola za izvoz oružja, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, tvrdi da je izvoznik bila privatna frima, a ne država, ali da ime te kompanije ne sme da pominje.

POVEZANE VESTI:

 „U 2020. godini, u maju i junu, Srbija je odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju i u pitanju je bila municija za puške i pištolje. U ranijem periodu, 2015. godine, mislim da je bilo i izvoza te vrste naoružanja o kojoj govori Azerbejdžan“, naveo je Ljajić. 

Privatna firma ili država, za vojnog analitičara Aleksandar Radića, nema razlike.

„Nije bitno da li je država ili firma, naša država je odgovorna“, rekao je Radić. 

Prema pisanju lista Danas, firma koja je izvezla oružje pod kontorlom je Slobodana Tešića, koji se od 2017. godine, zbog trgovine oružja, nalazi na „crnoj listi“ Ministasrtva finansija SAD.

Tešića je, takođe, uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, označio kao pojedinca koji oružjem trguje po privilegovanim cenama i uslovima. 

Za Aleksandra Radića, ovaj slučaj je dokaz da su interesi pojedinaca jači od spoljne politike države.

Ekonmski i politički odnosi Azerbejdžana i Srbije intenzivirani su od 2013. godine, kada je potpisana Delkaracija o strateškom partnerstvu, a Srbija računa na podršku Azerbejdžana po pitanju nezavisnosti Kosova. 

Sukob Azerbejdžana i Jermenije vodi se od 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah, sa većinskim jermenskim stanovništvom, proglasila nezavisnost. Azerbejdžan je u vojnom sukobu izgubio kontrolu nad teritorijom, a mirovni pregovori se vode od 1992. godine.