Na jugu Srbije raste broj hospitalizovanih pacijenata

Vesti 27. jul 202016:06 > 16:10
N1

Na jugu Srbije raste broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih ili sumnjivih na koronavirus, ali nema drastičnog porasta broja obolelih. U niškim kovid bolnicama preminule su još dve osobe, a u Leskovcu jedna, saopštio je Klinički centar u Nišu, gde je i dalje desetoro pacijenata na respiratorima i desetine na kiseoniku. Na lečenju je danas i veći broj dece kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa.

„U kovid-objektima Кliničkog Centra Niš, hospitalizovano je ukupno 382 pacijenata. Кod 157 pacijenata, od kojih i osmoro dece koja su u stabilnom stanju, je potvrđeno prisustvo virusa kovid-19“, navodi se na portalu Kliničkog centra Niš.

Lekari o preminulima ne daju dodatne informacije, pre svega iz kog su mesta i da li su bolovali od još neke bolesti.

U ZC Lekovac, u kovid bolnici trenutno su hospitalizovana 143 pacijenata. Кod 35 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa, dok je u četiri kovid bolnice u ZC Vranje, ukupano hospitalizovano 178 pacijenata.

„Кod 93 pacijenta je potvrđeno prisustvo virusa. Među hospitalizovanim pacijentima nema dece zaražene virusom kovid-19“, navodi niški Klinički centar koji zbrinjava najteže slučajeve sa čitavog jugoistoka Srbije, a u kome ima još raspoloživih bolničkih postelja, kako tvrde.

„U kovid bolnici u Surdulici tenutno je 55 pacijenata. Кod 27 je potvrđeno prisustvo virusa“, navodi se u saopštenju. Zbog relativno ujednačene epidemiološke situacije na jugu Srbije i laganog rasta broja pacijenata, najavljeni novi kovid objekti u Niškoj i Sokobanji neće biti otvoreni sada, ali su u stanju pripravnosti, rekao je epidemiolog iz Trijažnog centra u Nišu Nikola Milenković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će u petak konačno početi da radi novoizgrađena laboratorija Vatreno oko u Nišu, a očekuje se da je dan ranije svečano otvori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nova laboratorija doprineće bržem testiranju na koronavirus jer će, kako je najavljeno, moći da rade i 1.000 testiranja dnevno.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.