Radić: Diplomatski skandal sa Bakuom pokazuje da su pojedinci jači od države

Vesti 27. jul 202014:05 > 14:28
Podeli:
Izvor: N1

Sporni izvoz srpskog oružja u Jeremeniju, koji je doveo do narušavnaja diplomatskih odnosa sa Azerbejdžanom, pokazuje da su interesi pojedinaca možda iznad interesa države, ocenio je za N1 vojni analitičar Aleksandar Radić.

Diplomatski odnosi Srbije i Azerbejdžana poljuljani su 19. jula, piše RSE, kada je internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

POVEZANE VESTI

Ministar trgovine Rasim Ljajić, čije ministarstvo u Srbiji izdaje krajnju dozvolu za izvoz oružja, izjavio je za RSE da su ove godine odobrena dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju, i da je u pitanju bila municija za puške i pištolje, a da je moguće da su minobaciči izvezeni još 2015.

Radić je za N1 istakao da Azerbejdžanci znaju šta su zablenili na terenu, i da kada neko nađe artefakt na licu mesta, i ima na njemu oznake, onda lako može da ustanovi o čemu je reč.

Podsetio je da je da su minobacači i minobacačke mine tradicionalna referenca srpskog izvoza oružja na Kavkaz, ali da je početkom ove dekade, kada su uspostavljeni partnerski odnosi Beograda i Bakua, doneta odluka da se oružje više ne izvozi u Jermeniju.

Komentarišući navode da je oružje u Jermeniju izvezla privatna kompanija, Radić je istakao da to nema veze i da je odgovorna država, jer je procedura izvoza čini odgovornom za svaku odluku.

Podsetio je i da je Azerbejdžan Srbiju dosad smatrao prijateljskom zemljom sa kojom su, pre svega, ekonomski odnosi bili u usponu.

Takođe je istakao i da to što Jermenija nije pod sankcijama, ne znači da treba realizovati izvoz oružja koji je kontradiktoran spoljnopolitičkim interesima države.

Stoga je Radić izrazio strahovanje da su neki pojedinci koji se bave trgovinom oružja jači od države, odnosno da kada im „zatreba zatreba neki posao, onda to može da se realizuje uprkos spoljnopolitičkim interesima“. Podsetio je i na reči ministra Ljajića da je izvoz oružja u Jermeniju male vrednosti, i upitao zar nije poražavajuće da se zbog „nevažnog posla“ kompromitujemo sa zemljom sa kojim želimo dobre odnose.

Radić se tokom gostovanja na TV N1 osvrnuo i na navodnu trku u naoružanju u regionu, navodedći da ona postoji samo u tabloidima. Naime, američka blindirana vozila „hamvi“ koja su danas stigla na Kosovo, ranije su od Sjedinjenih Država dobile i Srbija i BiH.

Naveo je i da se hrvatska nabavka borbenih vozila u ovdašnjim tabloidima tumači kao nešto spektakularno, a da je reč o projektu koji se uz brojne probleme realizuje još od 2007. godine, kao i da se svojvremena nabavka helikoptera za hrvatsku vojsku tumačila kao naoružavanje suseda, a da se prećutkivalo da je reč o donaciji rashodovanih američkih letelica koje su istovremeno dobili i Grčka i Tunis.