Vojvodić: Više od 1.500 prosvetnih radnika podržalo lekare

Vesti 27. jul 202010:11 > 10:16
Podeli:
Izvor: N1

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" izjavila je u Novom danu da je više od 1.500 prosvetnih radnika podržalo lekare okupljene u grupi "Ujedinjeni protiv kovida", koji su zatražili odgovornost i smenu Kriznog štaba.

„Prosvetni radnici su osetili da je sad pravi trenutak da podrže svoje kolege lekare u njihovom pravu na krtičko mišljenje i slobodu izražavanja i naročito da osudimo sve pritiske i napade kojima su lekari potpisnici ove inicijative izloženi“, rekla je Vojvodić.

Ona je dodala da su u sudbinama i pričama lekara prepoznali paradigmu života prosvetnih radnika.

„Ovaj udar na lekare mi zaista doživljavamo kao udar na obrazovanje. Kako možemo učiti đake, mlade ljude, da se u ovoj zemlji vrednuje znanje ako oni, poput lekara, posle usavršavanja doživljavaju sada ponižavanje, etiketiranje i na neki način bagatelisanje njihovog znanja i stručnosti. Kako onda meni mlad čovek može da poveruje kada mu kažem da uči i da će to biti vrednovano i da će biti član zajednice čije se mišljenje poštuje“, kaže Vojvodić.

Dodaje da je potreban duh solidarnosti i zajedništva i ocenjuje da nije presudno to što vlast ukazuje da je manji broj potpisnika.

„Nije stvar u velikom broju jer prava istina nije u početku istina koju sledi ogromna većina“, navodi ona.

Vojvodić ocenjuje da je mišljenje, kada nije u harmoniji sa mišljenjem vladajuće većine, nepoželjno.

Više od 2.700 lekara je stalo iza pisma Vladi Srbije u kojem se, između ostalog, traži smena Kriznog štaba.