Pavićević: SNS neće sama da pravi Vladu jer su skloni da izmeste odgovornost

Izbori 2020 26. jul. 202011:07 > 11:09
Podeli:
Izvor: N1

"Ne verujem da će SNS sam da pravi Vladu, jer su skloni da izmeste odgovornost i da kažu da nisu samo oni ti koji upravljaju. Pretpostavljam da će biti iznenađenja, a ako ne uđe SPS biće nekih koji su najavljeni u izbornoj noći - predstavnici stranaka koje nisu ušle u parlament ili javne ličnosti", smatra profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević.

Pavićević podseća da su konsultacije o Vladi praksa mimo standardnih pravila da se već tokom kampanje zna ko će biti kandidovan za mesto premijera i napominje da ukoliko imate jasnu većinu ne sprovodite konsultacije, već jednostavno ponudite mandat.

„To je igrarija čiji je cilj da se produži ovo stanje i da se pokaže ko je glavni, ko sastavlja Vladu i ko se pita za sve. Imate stranke koje jasno hoće da učestvuju u vlasti i kažu da dele ciljeve sa vladajućom strankom, ali neko mora i u opoziciju. To je nesrećna situacija za Srbiju, jer dobar deo građana nije predstavljen u institucijama i zato se politika preliva na ulice“,kaže Pavićević.

On napominje da će neka mesta u Vladi „biti vrlo vruća“, zato što unutar zdravstva i visokog obrazovanja imamo situaciju da će biti jako teško sprovoditi neke politike bez velikog otpora. 

Na pitanje ko je Vučiću poželjniji partner u novoj Vladi, Pavićević kaže da je to SPS, ali ne ovoliko jak. 

POVEZANE VESTI:

 „I to je ono što može da bude veliki problem za sam SPS, mogu vrlo lako završiti kao neke stranke koje su zbog pozicija koje su imali lideri završile kao liderske stranke koje su izgubile podršku. Politička igra koja se vodi je usmerena na smanjenje političkog potencijala SPS u bilo kom smislu i ako uđu u Vladu neće zadržati ministarska mesta i sve pozicije okolo koje su bile profitabilne za njih kao stranku. Ako odu u opoziciju, pitanje je na koji način će nastaviti da funkcionišu“, smatra profesor FPN.  

Ukoliko bi Vučić van buduće Vlade ostavio i SPS i SPAS, Pavićević kaže da bi tada cenu platio i SNS, ali da bi ona mogla da bude veća za SPS.

„Ne verujem da će SNS sam da pravi Vladu, jer su skloni da izmeste odgovornost i da kažu da nisu samo oni ti koji upravljaju. Pretpostavljam da će biti iznenađenja, ako ne uđe SPS biće nekih najavljenih izborne noći, predstavnika stranaka koje nisu ušle u Skupštinu ili javnih ličnosti. Naprednjaci vole da upravljaju, ali da ne prihvate odgovornost, videlo se tokom krize. Ili je narod  kriv ili nekakvi tajkuni koji organizuju demonstracije ili stručnjaci nisu pravili dobre procene“.

To što u parlamentu neće biti opozicije za Pavićevića nije ništa drugačije nego što je bilo, jer, dodaje, parlament je imao sekundarnu ulogu.  

„Vrhunac poniženja je bila vanredna situacija, kada su naknadno legalizovane odluke koje je donela Vlada. Ozbiljna razlika je da sada nećete imati napade koji su bili karakteristični za prethodni saziv kada je bilo nekakve opozicije, ali ćemo i dalje imati kada Rističević ili neki šef poslaničke grupe kritikuje ljude koji su van parlamenta, profesore Univerziteta ili mnoge druge. Imaćemo ono što je i bila želja SNS – pristojan parlament jer neće biti svađa, tuča, guranja unutar zgrade, ali će i dalje biti pozornica koja će služiti istoj svrsi“, rekao je Pavićević.

Opozicija koja je ostala van Skupštine mora da nađe modus kako da funkcioniše van parlamenta, navodi Pavićević.

„Opozicija je nalazila načine i u Rusiji, Turskoj, Mađarskoj da priđe biračima. Da koristi nekonvencionalne politike da bi ukazala na ono što je problem u društvu. Biće teško, jer niti ima resursa, niti ima kanale kako to da radi“, rekao je Pavićević.

Govoreći o uticaju EU, Pavićević je rekao da im ne odgovara stanje kakvo jeste – da je ukinut politički prluralizam i da jedan akter imam potpunu kontrolu nad medijima.

„Kada se pred izbore EU umešala to je uglavnom bilo pitanje tehničkih popravki koje nisu rezultirale nekim značajnijim pomeranjem na političkoj sceni. Ukoliko opozicija računa na pomoć EU može biti dragocena u tom smislu, ali da će dovesti do nekih tektonskih promena to je teško očekivati“.  

Govoreći o inicijativi lekara okupljenih u grupu „Ujedinjeni protiv kovida“, Pavićević je rekao da želi da oda priznanje lekarima, navodeći da je to primer građanske vrline koji neodstaje. 

„Da hoćete da radite posao prema standardima posla, a ne prema zahtevima koji dolaze spolja. Pojavila se podrška iz oblasti nauke i visokog obrazovanja, 700 ljudi podržava ono što rade lekari i stvara se široki front koji je teže obuzdavati. Biće veliki problem predsedniku koji ima tu vrstu otpora, ali ovi izbori nude izlaz da bez te vrste ustupaka napravi neke promene. Da li će se institucionalna mesta promeniti, ako Brnabić ne bude predsednica Vlade, ne bi trebalo da bude šefica kriznog štaba. Tek čekamo konstituisanje Skupštine, pa da se izabere Vlada, zdravstvena i ekonomska situacija mogu da preteknu taj proces“, rekao je Pavićević.