Vlast u Beogradu planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima iz SFRJ

Vesti 26. jul 202009:52 > 09:58
Tanjug/Rade Prelić

Gradska vlast Beograda planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ, pa se razmišlja i o promeni imena Sarajevske i Mostarske ulice.

Biće promenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.  

„Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“, istakao je Vesić.  

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za „Večernje novosti“ rekao da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.