NVO podržale inicijativu "Ujedinjeni protiv kovida"

Vesti 24. jul 202013:14 > 13:14
N1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštili su da daju punu podršku inicijativi "Ujedinjeni protiv kovida" i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje.

„Zahtevamo od organa vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika. Lekari, potpisnici inicijative ‘Ujedinjeni protiv kovida’, postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

 Najoštrije su osudili nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis.

„Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije koje su uključene u borbu protiv virusa korona, dužne su da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od strane lekara, kako se zdravstveni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice“, piše u saopštenju.

Podsetili su da je Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava takodje istakla ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u umanjenju posledica epidemije.

„Branitelji i braniteljke ljudskih prava rade ključni posao u podržavanju napora na sprečavanju širenja virusa, zaštiti ranjivih ljudi i identifikovanju uticaja pandemije na život i sredstva neophodna za život ljudi. Države treba da javno priznaju doprinose civilnog društva, uključujući i doprinose braniteljki i branitelja ljudskih prava, medijskih radnika i radnica, nezavisnih državnih institucija u deljenju dobrih praksi, rasvetljavanju nedostataka u odgovorima institucija i obrazovanju stanovništva u pogledu javnog zdravlja“, navela je ta Kancelarija UN-a.

RERI i Yucom su pozvali sve kolege iz civilnog sektora da pruže podršku zaštiti elementarnih ljudskih prava lekara potpisnika inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“.

Žene u crnom: Da prestane progon lekara i novinara koji traže istinu o epidemiji

Udruženje Žene u crnom saopštilo je danas da od režima u Srbiji traži da prestane sa progonom, zastrašivanjem i unižavanjem lekara/ki koji su potpisali zahtev Ujedinjeni protiv Kovida, a da novinarkama i novinarima koji prate svakodnevne konferencije Kriznog štaba daje jasne odgovore na njihova pitanja koja se tiču života i zdravlja svih gradjanki i gradjana Srbije.

U saopštenju se navodi da su gradjani Srbije „već mesecima izloženi konfuznim, bahatim i zakonski neutemeljenim odlukama i ponašanju režima koji predvodi i medicinski Krizni štab“, a da su „predstavnici lekarskog dela ovog štaba više puta pokazali da svoju stručnost u borbi protiv bolesti Kovid-19, pretpostavljaju volji izvršne vlasti i njenim interesima“.

„Kompromisi koje Krizni štab pravi na račun svoje obaveze da se pridržava imperativa lekarske etike, doveli su do otvorenih napada na sve one koji od njih traže samo jedno: istinu o posledicama pandemije bolesti Kovid-19 i pravom stanju u javnom zdravstvu Srbije“, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navode da je umesto toga „Krizni štab, političko-medicinski združen, u neprekidnom napadu na zdravstvene radnike i javnost koji traže da se govori o pravom stanju stvari“.

„Nedostojno je, u ovim teškim danima za sve gradjane/ke, maliciozno i netačno govoriti o lekarkama i lekarima koji su podržali inicijativu Ujedinjeni protiv Kovida, medju kojima ima (a ne kako Štab tvrdi da ih nema) i epidemiologa, imunologa, pulmologa, anesteziologa i čiji se broj neprekidno povećava“, navodi se u saopštenju.

U isto vreme, navode Žene u crnom, nekim novinarima koji prate izveštaje Kriznog štaba sa lica mesta, postalo je nemoguće da postave svoja pitanja najodgovornijima za borbu protiv pandemije.

„Oni/e su prekidani/e, njihova pitanja izvrtana, odgovori su više napadi i nipodaštavanja, a sve češće ih uopšte ne dobiju jer lekari iz Štaba tvrde da je za to potrebno da novinari završe i Medicinski fakultet“, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navode da „zbog svega ovoga, a posebno zbog prava gradjana na život i lečenje kao i na slobodno traženje istine o vitalnim društvenim interesima“ podržavaju i solidarišu se sa „savesnim i odovornim lekarkama i lekarima, kao i novinarkama i novinarima koji profesionalno prate rad Kriznog štaba“.