Uhapšeno 11 osoba zbog organizovanja lažnih onlajn investicionih platformi

Vesti 24. jul 202012:04 > 12:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pripadnici MUP Srbije izvršili su pretres stanova na 16 lokacija u zemlji i uhapsili 11 osoba, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina, zbog osnovane sumnje da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 investicionih platformi, koristeći se internetom.

Kako je saopšteno iz MUP, akcija je izvedena u saradnji Tužilaštva za organizovani kiriminal sa američkim FBI.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su osobe koje su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem mejla ili putem videokonferenciskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga, grupa je, po nalogu organizatora, zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada. Na ovaj način, postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravniimovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara, dodaje se u saopštenju.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći, koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, zaključeno je.