Doktorka sa GAK-a: Trpim pritiske zbog podrške pismu, pomišljam i da dam otkaz

Vesti 24. jul 202010:55 > 11:39
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Potpisnica otvorenog pisma lekara koja tvrdi da joj je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u kojoj je zaposlena, u četvrtak naredio da napusti svoju sobu, kaže da sa strahom odlazi na posao, dodajući da će možda biti prinuđena da da otkaz jer, kako ističe, nije spremna da trpi pritiske.

„Od kako je počela epidemija Kovida na posao dolazim redovno, bez dana odsustva. Imam dva deteta mlađa od 12 godina, ali nisam iskoristila ni beneficiju ponuđenu na početku epidemije da mogu da ne radim. Nisam otvarala bolovanje, za mene nije povlačenja. Smatrala sam da je to moja obaveza kao lekara, osećala sam humanost i patriotizam. Posle svega toga, zbog iznošenja svog mišljenja kao osnovnog ljudskog prava u demokratskom društvu kakvo je naše, sada sam izložena mobingu i sa strahom dolazim na posao. Pritom nikada nisam bila, niti sam sada član, pa čak ni simpatizer neke političke opcije. Ipak, ministar zdravlja je obećao da će nas zaštititi pošto, kako je rekao, ‘ovo nije plemensko društvo’. U protivnom ću biti prinuđena da u ovo teško vreme dam otkaz jer nisam spremna da trpim pritiske“, napisala je prim. dr Saša Ljuština u petak ujutru na Viber grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, a njena poruka ubrzo je preplavila društvene mreže.

printscreen/Viber

Pritisak na nju počeo je u četvrtak, kada je, kako tvrdi, od direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj dobila usmenu naredbu da do 14 časova isprazni svoju sobu. Uz to, kako je napisala u poruci kojom se obratila svojim kolegama, prebačena je na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa.

Upitan da prokomentariše slučaj doktorke sa GAK-a u Višegradskoj i pritiske koje trpe potpisnici proglasa, ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao je u četvrtak da ih „niko neće dirati“.

„Niko ih neće dirati, niti će da pomisli na to. Nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati, ne da ćemo ih zaštititi, nego ćemo se pridržavati onoga što su tražili“, dodao je Lončar.

POVEZANE VESTI

Da su potpisnici otvorenog pisma pod pritiskom, potvrdio je za N1 i Rade Panić predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, koji je istakao da su ti lekari „suočeni sa odmazdom u svojim bolnicama i domovima zdravlja“.

„Te pretnje idu do otkaza, mislim da ste videli na društvenim mrežama da ima snimaka kolega koje su o tome pričale“, naveo je Panić.

Podsetimo, grupa od 350 lekara okupljenih u neformalnoj inicijativi „Ujedinjeni protiv kovida“ uputila je u utorak otvoreno pismo Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama, u kojem se oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu.

Broj potpisa podrške proglasu lekara koji, između ostalog, zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“, u međuvremenu je premašio 2.000, a inicijatori kažu da potpisi kolega i dalje pristižu.

Sve o kovidu-19 u zemlji i u svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i stranici Koronavirus.