Izveštaj: Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana su uglavnom aktivne van regiona

Vesti 24. jul 202010:44 > 10:47
Shutterstock

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) objavila je izveštaj "Transnacionalna hobotnica", koji se bavi i aktivnošću kriminalnih grupa sa Zapadnog Balkana, za koje se navodi da uglavnom deluju van granica regiona.

Zapadni Balkan je često prikazivan kao žarište nelegalnih aktivnosti, ali region je relativno malo tržište za organizovani kriminal. Veliki novac se zarađuje na drugim mestima, navodi se u izveštaju, prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Izveštaj pokazuje kako su se grupe sa Zapadnog Balkana uključile u organizovani kriminal u drugim državama, posebno u Južnoj Africi, Turskoj, Australiji, ali i nekim zemljama u Latinskoj Americi i u Zapadnoj Evropi.

Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, koje deluju van granica ovog regiona, su prikazane kao moderne, dinamične i preduzetne.

Dokazale su da su sposobne da se prilagođavaju, prihvataju novotarije u vidu korišćenja šifrovanih formi komunikacije, istražuju nove rute i načine krijumčarenja, poput „narko-aviona“, ili peru novac preko kriptovaluta, of-šor zona i ulaganjem u zemlje porekla.

U izveštaju se navodi da ne postoji „Balkanski kartel“ kao takav, iako grupe iz regiona rade jedne s drugima povremeno, takođe postoje i multietničke grupe.

Autori izveštaja pozivaju da se stvori efikasnija saradnja između agencija koje sprovode zakon, zatim da se imovina prati i zaplenjuje, a informacije dele, ne samo zbog toga što kriminalci koriste različite identite.

„Neophodno je smanjiti potražnju sa robom i uslugama koje pružaju kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana“, navodi se u tekstu, koji prenosi NUNS.