Mihajlović kaže da Srbiji treba efikasna Vlada, volela bi da ostane ministarka

Izbori 2020 24. jul 202010:09 > 13:28
Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se mora voditi računa o sastavu nove Vlade Srbije, koja treba da bude efikasna, ali da ima poverenje u predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će to tako i biti.

„Niko osim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke neće praviti dogovor ko će biti u vladi. Treba nam efikasna vlada i imam poverenja u Vučića da će to biti tako“, poručila je Mihajlović na Radio-televizije Srbije.

Ona je rekla i da su pred Srbijom izazovi i da u skladu s tim treba praviti i vladu.

Mihajlović je rekla kako ima puno ljudi koji mogu da dobro rade posao u vladi, da ona voli da radi svoj posao u vladi, a na pitanje da li bi volela da ostane na ministarskom mestu, rekla je: „Naravno da bih volela da radim svoj posao“.

Deonica Pojate-Kruševac će biti završena do kraja 2021.

Deonica Moravskog korodora između Pojata i Kruševca, duga 27,8 kilometara, biće završena do kraja sledeće godine, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, tokom posete gradilištu na toj deonici, ocenila da „ova izazovna vremena izazvana koronavirusom, koja će trajati, traže hrabre i smele ljude koji mogu da rade na ovakvim projektima“ i naglasila da su to i i domaći građevinari i kvalitetni partneri, ali i odvažna i vredna lokalne samouprava, poput Kruševca.

„Govorimo o najgrandioznijem projektu u Srbiji, jer nije reč samo o autoputu, već o najmodernijoj digitalnoj saobraćajnici i regulaciji reke, dakle – tri projekta u jednom. Ponosna sam na to što radimo i učimo od najboljih i još ponosnija što ćemo do kraja sledeće godine imati završenu ovu deonicu od 27,8 kilometara”, rekla je ona.

Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, naglasila da Moravski koridor ne spaja samo Srbiju, odnosno Koridor 10 i autoput Miloš Veliki, već omogućava da se povezujemo sa regionom.

„Nema ničeg važnijeg od dobre infrastrukture i povezivanja regiona, na čemu sve vreme radi i naš predsednik Aleksandar Vučić. Moramo da nastavimo da radimo i moj apel svim građevinskim preduzećima je da zaštitimo radnike, ali da učinimo sve da gradilišta rade, jer to znači opstanak naše ekonomije. Nigde u svetu nije lako, ali uz aktivno radno stanovništvo proći ćemo ovu neminovnu krizu sa najmanje problema”, izjavila je Mihajlović.

Gradilište su sa ministarkom Mihajlović posetili i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici.

Američki ambasador Godfri rekao je da je ponosan na saradnju sa potpredsednicom Mihajlović i Ministarstvom, te čestitao svim partnerima na posvećenosti ovom projektu.

“Autoputevi menjaju Srbiju nabolje i pomoći će joj da ostane bitan faktor u regionu i Evropi. Ovaj koridor važan je za dalji privredni razvoj i značajan je signal investitorima. Važno je i što njime rešavamo i regulaciju reka i zaštitu od poplava.

Nastaviću da pratim realizaciju projekta dok ne bude završen. SAD su ponosne na svoje partnerstvo sa Srbijom u njenom privrednom razvoju”, rekao je Godfri.

Zamenica britanske ambasadorke Rebeka Fabrici podsetila je da ovaj projekat finansira jedna od najstarijih britanskih finansijskih organizacija.

“Ovim projektom želimo da otvorimo put ka budućoj saradnji na velikim i ambicioznim projektima koje Vlada Srbija realizuje i tek planira. Želimo da produbimo tu saradnju, jer cenimo partnerstvo i saradnju sa Ministarstvom. Želimo da imamo ulogu u razvoju Srbije”, rekla je ona.

Gradonačelnica Kruševca izjavila je da je ovaj autoput višedecenijski san Kruševljana i da je grad odradio preko 2.500 rešenja eksproprijacije, što je omogućilo da radovi počnu po dogovorenoj dinamici.

U ime kompanije „Behtel“ zamenik rukovodioca projekta i rukovodilac gradilišta Ozger Inal rekao da je od početka godine puno učinjeno – od izgradnje kampa, geohidroloških radova, definisanja materijala, izbora lokalnih izvođača.

„Ovaj projekat je važan za Srbiju i region i daćemo sve od sebe da ga kvalitetno realizujemo“, rekao je on.

„Više od 60.000 aktivnih gradilišta“

Ministarka je izjavila je danas da se na svim velikim gradilištima infrastrukturnih projekata u u zemlji radovi izvode bez zastoja i da trenutno na njima radi blizu 6.000 radnika.

„Radi se, kako na velikim projektima, kao što su izgradnja Moravskog koridora, auto-puta Sremska Rača-Кuzmin, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, deonici Preljina-Požega, tako i na desetinama drugih infrastrukturnih gradilišta u Srbiji, kao što je održavanje puteva koje se radi širom Srbije“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da redovno sa izvođačima razgovara o stanju na gradilištima, a da će jedan sastanak na temu izvodjenja radova u uslovima epidemije koronavirusa imati i sledeće nedelje.

„Apel svim građevinskim kompanijama je da vode računa da pre svega radnici budu bezbedni, jer je to pitanje broj jedan, kako bismo maksimalno iskoristili građevinsku sezonu, što je važno zbog naše ekonomije i privrednog rasta“, navela je ona.

Mihajlović je naglasila da trenutno u Srbiji postoji ukupno više od 60.000 aktivnih gradilišta, što je oko 16.000 gradilišta više nego u istom periodu prethodne godine.

„Veći broj aktivnih gradilišta znači da smo uspeli da stvorimo uslove da se u Srbiji više radi i gradi i da imamo stabilnost koja je potrebna“, rekla je Mihajlović.

Govoreći o stanju u transportu, ona je rekla da ceo svet ima problem sa putničkim saobraćajem, ali da u teretnom saobraćaju nema nikakvih smetnji za uvoz, izvoz ili tranzit. „Кada pogledamo broj kamiona sada u odnosu na isti period prethodne godine, taj broj je gotovo identičan, na granicama nema zastoja, a prolazak kamiona regulisan je u celom regionu, tako da se saobraćaj odvija nesmetano“, rekla je ona.