Suša: Situacija sa Kriznim štabom mučna, izgubili su poverenje građana

Vesti 24. jul 202009:39 > 09:40
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Situacija sa Kriznim štabom koji je zadužen za epidemiju koronavirusa i sa ovom vlašću je zaista mučna, kaže novinarka Gordana Suša. Ključna stvar je poverenje, a ovaj krizni štab ga je, dodaje, izgubio i trebalo bi da promeniti.

„Čitava stvar je zaista mučna. Vi vidite ogoljenost, kako se stvari politizuju. Kada Kisić Tepavčević kaže da potpisnici zahteva za smenu nisu ekperti, čekajte, a po čemu je Gojković onda ekspert… To je mučno, a ključna stvar je poverenje. Taj štzab ga je izgubio i najbolje bi bilo da ga promene“, izjavila je Suša u Novom danu.

Podršku otvorenom pismu lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ potpisalo je sada i 325 prosvetnih radnika u Srbiji. Inače, do sada je više od 2.000 lekara podržalo pismo upućeno Vladi Srbije u kom se traži smena Kriznog štaba. Na društvenim mrežama se kaže da su ti lekari pod pritiskom i da im se preti prebacivanjem na niže pozicije.

„Meni nije jasno što je (Zlatibor) Lončar rekao – niko ne sme da ih dira. Stvari su evidentne! Kome više verujete – Radetu Paniću, koji ima podatke od svih, ili Kisić Tepavćević i Konu? Ja više verujem Paniću. I verovatno svi građani koji mogu da čuju njegovu argumentaciju i argumentaciju lekara, dobro će da razmisle kome će da veruju“, kazala je Suša.

Komentarišući jučerašnju konferenciju za novinare u 15 sati, kada su premijerka Brnabić i ministar Lončar pokušali da demantuju pisanje francuske novinske agencije AFP da je slikar Ljubiša Đurić preminuo u Zemunskoj bolnici dok je čekao na respirator, Suša kaže da su mogli „bez mnogo muljanja da kažu da on nije bio na intenzivnoj nezi“ iz razloga jer je njegovo zdravstveno stanje bilo zadovoljavajuće.

POVEZANE VESTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima 1.500 respiratora.

„A sećate se, taj broj je u početku bio tajna. Ja sam skoro sigurna da imamo dovoljan broj respitatora, ali prisetite se, vrlo često štab kaže – ima dovoljno opreme, ali u magacinu. Da li ti direktori domova zdravlja i kovid bolnica štede na štetu sopstvenih zaposlenih, ja ne znam, ali vrlo često kažu – ima u magacinu, a niko nije tražio“, rekla je Suša.

Kako je dodala, skoro je sigurna da je Vučićeva informacija o broju respiratora tačna, ali…

„On ih je sam nabavljao, znamo, ali nismo saznali kako i pod kojim uslovima. Saznaćemo jednog dana, jer je, kako vidimo, trenutno Srbija jedna velika tajna“, kaže sagovornica N1.

Sin Ljubiše Đurića, Petar, najavio je da će podneti tužbu kako bi se, kako je rekao, utvrdila istina o smrti njegovog oca. „Naravno da ću pokrenuti istragu, želim da se utvrdi istina, da inspekcija utvrdi ko ovde laže i da se na sudu dokaže istina da je moj otac umro čekajući slobodno mesto za respirator“, izjavio je Petar Đurić.

„I postoji papir iz bolnice u kome se lepo sve kaže, i o tome nema šta da se raspravlja. Petar je angažovao advokate, sad, kakav će biti ishod svega, saznaćemo. Ali, ovakve priče jako menjaju vizuru međunarodne javnosti onoga što se predstavlja u Srbiji“, kaže Suša.

Kosovo i Republika Srpska

N1

List Politika o poseti Aleksandra Vučića Republici Srpskoj i izjave srpskih zvaničnika prenosi pod naslovom „Ako KiM ostaje u Srbiji, Srpska će ostati u BiH“. Na pitanje kako ocenjuje ovakve izjave, Suša kaže da su one očekivane.

„Meni to sve zvuči poznato, nije ništa novo. To je pusta želja svih Srba na okupu. Ne vidim tu nešto da se menja od davnašnjih stavova. Ti razgovori o Kosovu, kako kažu albanski predstavnici, nisu samo tehničke prirode, već i politički razgovori. Vučić je pokazao šta misli, on je doduše rekao – priznajemo integritet BiH, ali je istovremeno rekao i da će ‘videti u narednim mesecima i Dodik i Cvijanović šta ćemo uraditi'“, kazala je Suša.

#related-news_0

I dodaje – nije slučajno što se sada dešava takva poruka.

„U politici se malo može govoriti o slučajnostima. Lepo je pomoći srpsku braću u dijaspori, ali bi bilo lepo da građani Srbije znaju odakle se to troši. Mi imamo uvek neke crne rupe u budžetu, a Vučić šakom i kapom deli nešto o čemu građani nemaju pojma. Lepo je pomoći, ali nedostaje vidljivost, transparentnost u svemu tome“, ocenila je Suša.

A o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu kaže da je dobro što su nastavljeni posle tolike pauze.

„Posle tolikog zastoja i posle evidentnog dokazivanja Kosova da je država, setite se takse, koliko su pogubne bile i za Srbiju i za Kosovo. Ono što je sigurno i što se zna je da je Kosovo veliki balast, mi zbog Kosova zaostajemo za ostalim državama u Evropi. Pogledajte situaciju u pandemiji, Hrvatska, koja je članica EU, dobija 22 milijarde dolara pomoći, polovinu bespovratno, a Srbija, kao kandidat, ako spabirči milijardu evra biće fantastično“, rekla je gošća N1.

Prema njenim rečima, ne može se uvek istim modelom i metodom postići rezultat.

„Pregovori su jedini način. Ali ono što mene iritira je činjenica da se Vučić uvek ražesti nad bivšom vlašću i kako je proglašena nezavisnost Kosova, a preskače teži deo – kako je došlo do bombardovanja i čime je izazvano da dođe do svega toga. Podatak koji me je iznenadio u nekom istraživanju, da 75 odsto građana nije da se prizna Kosovo. Samo je trebalo i potpitanje – a kako ćete ga braniti, novim ratom“, upitala je.

Međutim, kaže i da trenutni pregovori ne vode nikakvoj promeni.

„Kad ja vidim da je u našem ekspertskom timu Marko Đurić, a ne Dušan Janjić, primera radi, sumnjam da će se nešto bitno promeniti“, zaključila je Suša.