Postoji li tehnički dijalog ili samo "utabavanje staze" ka konačnom rešenju?

Vesti 23. jul 202018:35 > 19:57
Tanjug/Marina Maksimović

Da li je današnji dijalog Beograda i Prištine u Briselu samo tehnički ili će konačni sud i o ovim pitanjima, imati politički pregovori koje vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti?

Na najvišem nivou predstavnici Beograda i Prištine pregovaraće, kako je ranije najavljeno, u septembru. Do tada samo razgovor o tehničkim pitanjima. Za sada su to nestali, raseljeni, ekonomija… Nekadašnji šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović smatra da tehnički dijalog ne postoji već da se pregovori vode o statusu.

„I suštinski takozvani tehnički dijalog služi da se eventualno sprovede ono što se na višem nivou između Vučića i Hotija, a ranije Vučića i Tačija, dogovori. Oni čekaju da čuju da li će biti postignut pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine kojim, naravno, kosovska strana očekuje da Beograd prizna Kosovo i da, kako oni kažu, mi dozvolimo da oni uđu u Ujedinjene nacije. Prema tome Marko Đurić i cela ekipa koja fingira tehnički dijalog ništa ne radi“, tvrdi Stefanović.

Koji su stavovi Marka Đurića, pokušali smo da saznamo u Kancelariji za Kosovo i Metohiju ali nije bilo odgovora na naš poziv za gostovanje.

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) smatra da će Lajčakovim dolaskom doći do ubrzanja procesa pregovora koji vode ka potpisivanju finalnog sporazuma.

„Imamo i pitanje imovine i pitanje položaja Srba koje će se sigurno raspravljati ukoliko se ta dinamika ispoštuje, ukoliko Lajčak uspe da progura takvu dinamiku koja se čini se da je on zamislio i da postoji određena težnja ka tome. Evropska unija će gurati vrstu političkog rešenja koje ne obuhvata razmenu teritorija već koje obuhvata Kosovo u teritoriji koju većina evropskih zemalja priznaje“, očekuje Milenković.

Do sada postignuti tehnički sporazumi se odnose na katastar, matične knjige, carinski pečat, univerzitetske diplome, slobodu kretanja, regionalno predstavljanje, zvanične posete i integrisano upravljanje prelazima.