Raste broj potpisa lekara ali i pretnji, Lončar poručio – niko ne sme da ih dira

Vesti 23. jul 202018:42 > 18:51
Izvor: Shutterstock

Raste broj lekara koji potpisuju otvoreno pismo Vladi Srbije u kome pozivaju na odgovornost i smenu Kriznog štaba, zbog kako kažu "manipulacije podacima" o koronavirusu, ali raste i broj pretnji sa kojima se susreću u zdravstvenim ustanovama u kojima rade. Dok oni insistiraju na formiranju komisije koja će dok traje epidemija raditi nezavisno od politike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje - niko ne sme da vas dira.

Trebalo bi da znamo šta znači kad se lekar potpiše, a treba li da znamo i to da se na njegov potpis može odgovoriti odmazdom.

„Poštovane kolege, ja sam potpisnik ove naše peticije. Radim na GAK-u u Višegradskoj i upravo sam dobila naredbu od direktora da do 14h ispraznim svoju sobu i prebačena sam na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa. Jasno je da se radi o svojevrsnom progonu“, samo je jedna od poruka razmenjena danas na društvenim mrežama među sada već više od 1.500 lekara koji su stali iza otvorenog pisma u kojem se traži smena članova Kriznog štaba, uz poruku da su oni, potpisnici, najbolji svedoci svakodnevnog stanja u zdravstvenim ustanovama.

N1: Rekli ste i da trenutno na terenu traje progon vaših kolega koji hoće da kažu istinu? Šta to znači?

Rade Panić, Sindikat lekara i farmaceuta: To znači da se apsolutno zabranjuje da kolege izađu sa informacijama koje imaju koje se tiču javnog zdravlja i određenih epidemioloških mera…

N1: Ko im zabranjuje?

Panić: Zabranjuju im direktori, načelnici, pojedini članovi sindikata, onih državnih sindikata… Dakle, oni koji mogu da vrše pritisak iz te pretnje idu do otkaza.

„Ja vam kažem, kako… ko će njih da dira? To nije tema, ne da ih niko neće dirati nego ne sme niko da pomisli na to. Molim vas, pa mi živimo u krajnje… pa nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati, stvarno nema smisla“, rekao je ministar Lončar na konferenciji za novinare.

POVEZANE VESTI

Pismo i potpise lekara komentarisao je i predsednik države rečima da neće dozvoliti da takav napad ostane bez odgovora.

„Poslednjih nekoliko dana i nedelja se bukvalno govori o iživljavanju, o iživljavanju na najboljima od nas. Je l’ nam to govorite vi direktori od 2008. do 2012. koji ni linoleum niste zamenili u liftu, što bi Lončar rekao. Nikada najgori neće zameniti najbolje, ma koliko se trudili“, rekao je Aleksandar Vučić.

A kritiku pisma njegovi potpisnici komentarišu rečima nekorektno i nepristojno – „tražimo samo realne podatke o svemu i formiranje ne Kriznog štaba nego po zakonu propisane republičke stručne komisije za zaštitu od zaraznih bolesti“.

„Ali da u tu komisiju ovoga puta pred javnošću transparentno biraju one kolege koje pored struke, jer ne pričamo uopšte o kompententnosti trenutnih članova Kriznog štaba, već o tome da su popustili pod pritiskom politike i dozvolili da struka padne ispod nje“, rekao je Panić.

A da li ih je ministar čuo i razumeo?

„Ja sam se trudio da pronađem šta je njihova mera, šta je njihova vizija i danas sam je pronašao, oni traže da poštujemo mere koje smo preporučili i ja vam obećavam i njima i vama da ću poštovati to što su oni rekli. Hvala im na tome (kroz smeh) što daju podršku našim epidemiolozima i Kriznom štabu“, naveo je Lončar.

Nama nije bilo smešno što uporno i uzaludno pokušavamo da nekog od lekara koji su potpisali pismo, a nemaju nikakvih veza sa linoleumom i slično, intervjuišemo. Treba li da nas plaši to što su i oni uplašeni?

Sve vesti o koronavirusu u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.