U Starom Gracku na Kosovu obeležena 21. godišnjica ubistva 14 žetelaca

Vesti 23. jul 202013:28 > 13:37
Kossev

Komemoracijom u Starom Gracku kod Lipljana, obeležena je 21-godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca.

Na današnji dan, pre 21 godinu, iz neposredne blizine, na njivi, ubijeni su – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Istraga je zatvorena, počinioci nisu kažnjeni, piše portal KoSSev.

Istragu su odmah nakon zločina sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika.

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora.

Maja 2017. godine zbog „nedostatka dokaza“ Specijalno tužilaštvo Kosova obustavilo je istragu protiv sedmorice osumnjičenih.

Zločin u Starom Gracku vremenski spada pod mandat Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, bio je prvi albanski zvaničnik koji je odao počast ubijenim srpskim žeteocima. Tri dana pred obeležavanje 17 godina od ovih ubistava, on je na spomenik žeteocima položio cveće. Porodice Srba koji su ubijeni 1999, međutim, nisu želele da prime kosovskog predsednika, navevši da se on, polaganjem venca – nasmejao u lice porodicama stradalih i svima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima.

Usledile su i oštre reakcije kosovske opozicije, čiji su predstavnici tvrdili da je Tači priznao da su „Albanci teroristi“.

Današnjoj komemoraciji ispred spomen ploče na osnovnoj školi u ovom mestu prisustvovali su gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, kosovski ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić, predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatko Lazić, načelnik kosovskog upravnog okruga, Srđan Petković i direktor KBC Priština, Bratislav Lazić.

Koordinacija srpskih udruženja nestalih i ubijenih: Žrtve bile „krive“ jer su Srbi

Na današnji zločin do kog je došlo „u navodnom miru, a u stvarnosti u bezakonju i sistemskom nasilju nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije 1244, pred očima pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji“, podsetila je i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

U saopštenju medijima navode da su „žrtve bile ‘krive’ samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu“, i podsećaju da odgovorni nisu identifikovani.

„Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao. Specijalno tužilaštvo u Prištini je maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom ovog nezapamćenog zločina, navodno ‘zbog nedostatka dokaza’. Ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili  su i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava“, navodi se u saopštenju.

To udruženje zaključuje da zločin u Starom Grackom stoji kao dokaz istorijskog neuspeha UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

„‘Kompromis i normalizacija odnosa’ ne mogu se graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za brojne ratne zločine koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova“, poručuju iz Srpske koordinacije.