Lončar u KBC Dragiša Mišović: Lekari su heroji, imaju i imaće punu podršku

Vesti 23. jul 202013:14 > 13:26
TANJUG/ Zoran Žestić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je tokom susreta sa zdravstenim radnicima iz kovid bolnice KBC "Dragiša Mišović" da su lekari i medicinsko osoblje heroji koji veći deo dana provode u "crvenoj zoni", u skafanderima, sa najtežim pacijentima.

Lončar je rekao da „oni rade najbolje što mogu“ i da su upisali škole i fakultete kako bi pomagali ljudima, i da će nastaviti da pomažu građanima i svojoj državi. On je naveo da „oni imaju i imaće punu podršku“ i da je ponosan na njih, istakavši da su u oni u ovom momentu, i da će tako biti i ubuduće „jedno od naših najvećih bogatstava“.

Na pitanje kako će reagovati ukoliko protivnici vakcinacije budu agitovali protiv vakcina protiv kovid-19, Lončar je podsetio da je već bilo ozbilnjih antivakserskih kampanja tokom kojih je „ozbiljno pao“ broj vakcinisane dece. On je naglasio da su tada morale da budu preduzete mere i da je bilo potrebno da dete bude vakcinisano da bi upisalo vrtić ili školu, podsetivši da je to „dalo rezultat“.

Lončar je rekao da smatra da je „antivakcioni lobi vrsta farmaceutskog nadmetanja“, da taj lobi „radi za neke farmaceutske organizacije“ i da „ne želi dobro ni sebi, ni svojoj deci, ni svim građanima Srbije“.

Predsednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić pozvao je „sve na jedinstvo, da se izborimo protiv ove pošasti“ i istakao da „dugo nismo imali ovakvu bolest i ovakvog neprijatelja“, te da je jedinstvo zbog toga preko potrebno.

„Laž je da je zdravstveni sistem pri kraju i da je pukao. Naravno da nije pukao. Ljudima koji rade u kovid bolnicma i ambulantama moramo da izrazimo najveću zahvalnost. Ljudi jesu umorni, i zato apelujem na sve da se pridržavaju mera zaštite“, rekao je Ilić.

Đukić: Niko nije ustuknuo

Direktor KBC „Dragiša Mišović“ Vladimir Đukić istakao je da niko od 1.300 zaposlenih u toj ustanovi „nije pobegao i ustuknuo“ i da je ta bolnica od 19. marta u punom kapacitetu kovid bolnica.

„Ministarstvo zdravlja nam je stabilan, pouzdan i lojalan partner. Svi mi smo deo ove države i svaki napada na zdravstveni sistem ne može da nam pomogne, ni da zameni nikoga na 52 respiratora koji su trenutno u KBC ‘Dragiša Mišović'“, rekao je Đukić.

On je istakao da mogu da „pomognu lekari koji dolaze iz Srbije, sestre iz intenzivne nege i majstori koji bi došli da održavaju složene sisteme napajanja kiseonika“, navodeći da ne mogu da pomognu oni koji stalno pokušavaju da unesu neko nepoverenje, razdor i sumnju“, kao i da „u ‘Mišoviću’ nema politike“ i da zato ima „tako dobar rezultat“.

Sve vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.