Povećava se broj potpisnika proglasa, na spisku više od 1.200 lekara

Vesti 23. jul 202011:51 > 11:58
REUTERS/Marko Đurica

Medicinski radnici Srbije, okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida, objavili su na svom sajtu da je 1.206 lekara, imenom i prezimenom, potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.

Proglasom, koji je pre tri dana iniciralo 350 lekara, u sredu nešto više od 700, a jutros je na spisku 1.206 imena, oni se „ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“. 

Lekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

POVEZANE VESTI:

Traži se nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastalu štetu treba da preuzme Krizni štab u celini.

Lekari traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

Potrebno je stati na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

„Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba“, navodi se u proglasu lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Sve vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.