Vučić: Postali smo četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih

Vesti 22. jul 202019:58 > 21:20
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je normalnim da su ljudi zabrinuti zbog epidemije i da je to prirodna reakcija, tvrdeći kako činjenice pokazuju da je manji procenat zaraženih u odnosu na prethodne dane.

Mi smo danas postali četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih, pretekli smo Nemačku, a ispred nas su Švajcarska, Austrija, Luksemburg, rekao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.

On je rekao da se Srbija odlučila za drugačiji pristup od mnogih drugih zemalja.

„Mi testiramo više od ostalih, jer želimo da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, a ne za političke brojeve“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je u toku realizacija projekata novih kovid bolnica kako bi Srbija bila spremna za jesen i za zimu.

Potrudićemo se i da budemo među prvim zemljama u svetu koje će dobiti vakcinu jer to stvara veliku prednost u ekonomiji, kad i 15 dana znači mnogo, rekao je Vučić.

„Nova vlada krajem avgusta“

Konsultacije su u toku, a građani novu vladu mogu da očekuju krajem avgusta, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u Drugom dnevniku RST rekao da razgovara sa saradnicima, a građanima poručio da ne veruju u informacije koje se pojavljuju u medijima o navodnim podelama ministarskih mesta.

„Bukvalno su sve izmišljotine o broju ministara, sve je laž do laži „, rekao je Vučić.

On je najavio da će do 3. avgusta biti verifikovani mandati i formirana pokrajinska skupština Vojvodine, dok bi državni parlament trebalo da bude konstituisan 3. ili 4. avgusta.

SAD, EU i Priština imaju isti stav o nezavisnosti Kosova

Vučić je izjavio da o rešavanju kosovskog pitanja SAD i EU imaju iste stavove kao predstavnici Prištine.

„Mi se (tokom dijaloga) u Briselu ne suprotstavljamo Albancima, svejedno je da li razgovarate s Albancima ili SAD i EU. Oni isto misle i isto nam žele. Žele nezavisnost Kosova u okvirima i granicama današnjeg, kako su ga Albanci proklamovali, nezavisnog Kosova“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da će „manevarski prostor“ Srbije biti skraćivan, između ostalog, i „pravljenjem jedinstvene albanske vlasti protiv Srba u Bujanovcu“.

Naveo je da se obradovao kada su predstavnici Albanaca iz Preševske doline na konsultacijama o novoj vladi tražili od njega da ih „integriše u sistem“, ali je dodao da su oni sutradan otišli u Albaniju i odlučili da formiraju vlast u Bujanovcu bez Srba kojih ima 42 odsto.

„Rasturite Srbe na lokalnom nivou, izbacite 42 odsto stanovništva, ali zato tražite da uđete sa jedan odsto u centralnu vlast u Beogradu. Mislim da oni žele da mogu u jednom trenutku da nas ucenjuju različitim vrstama pritisaka do podizanja štrajkova i svega drugog u kojem će da govore da se to dešava u Bujanovcu i Preševu“, rekao je Vučić.

On je kazao da „svi, osim Rusije i Kine“ hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova, i dodao da bi Srbija bila „izolovana, prokazana i gotova kao zemlja“ ako njeno rukovodstvo ne bi otišlo na pregovore s predstavnicima Kosova.

Naveo je da SAD nisu napustile pregovore o Kosovu i da očekuje „još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju“.

„Region se naoružava neverovatnom brzinom“

Vučić je istakao da se svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom i ocenio da se „nešto čudno dešava“.

„Danas sam dobio izveštaj za ceo region i zabezeknuo sam se, jer dva i po meseca nisam pogledao taj izveštaj. Imamo ogroman zaostatak u oklopnim točkašima prema Hrvatskoj, imamo ogromne probleme s obukama i dodatnim naoružavanjem kosovske vojske“, rekao je Vučić za RTS.

Ljude u namenskoj industriji Srbije Vučić je pozvao „da se uozbilje“ i dodao da će narednih dana „ponovo dobiti ogromnu podršku države“.

Povodom medijskih navoda da tenkovi iz Nemačke stižu na Kosovo, Vučić je rekao da je tražio od obaveštajne agencije „sve podatke“ o tome.

„Ne isključujemo mogućnost da dobiju oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i za uništenje helikoptera i nisko letećih aviona, kao i „Hekler-Koh puške G-36“. Mi smo nabavili belgisjke „Skar“ puške, unapređujemo našu modularnu pušku u Kragujevcu“, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija nije mogla da dobije „Hekler-Koh“ puške od Nemačke kada ih je tražila i da je morala da se opredeli za belgijske „Skar“ puške.

„Nadam se da to naši nemački partneri neće da urade“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao i da je to što su SAD u jednom trenutku rekle da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na Kosovu dovelo do toga da druge članice NATO „žele da ulažu više u podršku albanskoj vojsci“.