Potpisnica pisma za N1: Ne moramo da budemo epidemiolozi da vidimo šta se dešava

Vesti 22. jul 202019:46 > 20:00
Shutterstock

Aleksandra Janković, radiolog, jedna od prvih potpisnica otvorenog pisma Vladi Srbije i Kriznom štabu, za N1 kaže da je, "zbog nedvosmislenih propusta Kriznog štaba, zdravstveni sistem pred potpunim kolapsom".

„Na spisku ima lekara i iz jednih i iz drugih ustanova. Reperkusija epidemije na naš zdravstveni sistem je višeslojna. Ne moramo svi da budemo epidemiolozi ili mikrobiolozi da bismo mogli da vidimo šta se dešava. Naprotiv. Najbolju sliku najčešće imaju oni koji su svakodnevni svedoci stanja u zdravstvenim ustanovama“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, zbog nedvosmislenih propusta Kriznog štaba, naš zdravstveni sistem je pred gotovo potpunim kolapsom.

„Naši pacijenti nisu samo oni zaraženi koronavirusom, već su i dalje većinski oni koji boluju od drugih bolesti – kardiovaskularnih, onkoloških, gastroenteroloških i drugih, a koji usled situacije koja je nastala zbog navedenih propusta ne mogu da dođu do pregleda, pravovremene terapije, operacije…O njima se trenutno gotovo uopšte ne razmišlja, a bojim se da će oni kad se sve bude sumiralo biti najveće žrtve situacije koja nas je zadesila“, kaže Janković.

POVEZANE VESTI

Stoga, smatra ona, svi lekari potpisnici inicijative, kako oni koji rade u kovid, tako i oni iz ne-kovid bolnica, imaju legitimno pravo i moralnu obavezu da iznesu svoja iskustva i upozore javnost na dramatičnu situaciju u zdravstvu.

Na pitanje da li ih je obeshrabrila poruka Kriznog štaba da među potpisnicima nema epidemiologa, Janković je rekla da „potpisi koji uporno pristižu daju najbolji odgovor na  pitanje“.

Konstataciju zamenice direktora „Batuta“ Darije Kisić Tepavčević da Krizni štab nije izgubio kontrolu na epidemiološkom situacijom smatra „u najmanju ruku nekritičnom“.

„Ljudski je pogrešiti, ali samo retki imaju kapacitet da prepoznaju i priznaju svoje greške. Naš osnovni cilj nije da osuđujemo, već je naša primarna obaveza da upozorimo na propuste i stanje sa kojim se suočavamo, kao i da svi zajedno pokušamo da u što kraćem roku saniramo štetu. Neformalni naziv ‘ujedinjeni’ uostalom to i poručuje“, ističe ona.

Janković ocenjuje da je previše podela u našem društvu.

„Hajde da u ovoj, za sve nas izazovnoj i teškoj situaciji, pokušamo da izbegnemo etiketiranje, nipodaštavanje i diskreditovanje kolega i da pokušamo da zajedničkim snagama napravimo taj prvi korak nabolje. Iz tog razloga, insistiramo ne samo na donošenju, već i na rigoroznom sprovođenju preventivnih mera, uz upotrebu odgovarajućih mehanizama države“, navodi.

Sagovornica N1 ističe činjenicu na koju su, kaže, posebno ponosni – veliki broj mladih lekara na specijalizaciji su potpisnici pisma.

„Mlade kolege koje tek čeka izlazak pred komisiju zarad sticanja zvanja lekara specijaliste nisu razmišljale o tome koliko to može da ih košta, već su nam svojim primerom pokazale šta znači hrabrost. Maštamo o tome da budu primer svojim starijim kolegama koji iz straha od gubitka različitih beneficija horski ćute“, zaključila je Aleksandra Janković u razgovoru za N1.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.