Krilo DS, koje predvodi Vida Ognjenović, predstavilo Predlog za dogovor

Vesti 22. jul. 202013:22
Podeli:
Izvor: N1

Organizacioni odbor Demokratske stranke (DS), koji predvodi Vida Ognjenović, predstavio je medijima "Predlog za dogovor", koji je pre desetak dana upućen i lideru DS Zoranu Lutovcu, a koji predviđa organizaciju neposrednih unutarstranačkih izbora za predsednika i potpredsednike DS. Ognjenović je na online konferenciji za medije rekla da su izbori u stranci pomereni za 26. septembar, zbog epidemiološke situacije u Srbiji.

Ognjenović je na onlajn konferenciji za novinare, istakla da su neposredni izbori najbolji način da se osnaži legitimitet budućeg rukovodstva, ali da zbog epidemije izbori moraju biti pomereni za mesec dana.

Član Glavnog odbora DS Vojislav Janković istakao je da je u proteklih desetak dana broj uplaćenih članarina povećan za pet puta, pozivajući lidera stranke Zorana Lutovca i predsednika Izvršnog odbora da se priključe akciji na simboličan način tako što će platiti obaveznu godišnju članarinu.

Nismo ravnopravni sagovornici unutar stranke, već smo samo glasačko telo koje treba da verifikuje odluke odnete na nekom drugom mestu, rekao je Janković koji je predstavio Predlog za dogovor Organizacionog odbora DS upućen lideru stranke pre desetak dana.

On je ukazao da je ujedinjenje DS 15 meseci u ćorsokaku, sa neizvesnim ishodom, navodeći da je Socijaldemokratska stranka za, dok nije jasan stav Zajedno za Srbiju,“koji su zabavljeni drugim krugom izbora u Šapcu“.

„Predlog za dogovor“

Prema predstavljenom „Predlogu za dogovor“, glasanje u stranci treba organizovati kombinovano na biračkim mestima i elektronski, a organizaciju i izborni proces vodio bi taj odbor na čelu sa Vidom Ognjenović, sastavljen po paritetnom principu, navodi se u dokumentu dostavljenom medijima uoči onlajn konferencije za novinare Organizacionog odbora.

Na tim izborima trebalo bi omogućiti glasanje i članovima Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju, koji uplate članarinu, ukoliko ove organizacije, do određenog datuma, potpišu ugovor o ujedinjenju sa DS.

Posle neposrednih unutarstranačkih izbora treba organizovati Skupštinu DS sa ciljem da se usvoje izmene i dopune Statuta, da se verifikuje mandat izabranih predsednika i potpredsednika DS i izvrši izbor svih organa DS, koje bira Skupština DS, navodi se u predlogu dogovora.

Dogovorom se predlaže zajednička akcija pozivanja svih članova na plaćanje članarine za 2020. godinu, s ciljem omogućavanja prava glasa što većem broju njih i stvaranja jakog legitimiteta novom rukovodstvu.

Neophodan je i hitan zajednički pristup izradi Predloga izmena i dopuna Statuta sa ciljem da se Statut DS prilagodi današnjem formatu stranke.

Organizacioni odbor smatra i da je neophodno, za realizaciju tog dogovora u demokratskoj i fer atmosferi, povući krivične prijave protiv potpredsednice Aleksandre Jerkov, člana Izvršnog odbora DS Predraga Spasojevića i Dejana Babarogića, člana Demokratske omladine.

Potrebno je obustaviti disciplinski postupak protiv Gorana Jaića, Branislava Lečića, Slobodana Milosavljevića, Balše Božovića i Radoslava Milojičića.

Uz zajednički predlog kandidata za članove Statutarne komisije i Nadzornog odbora, Predsedništvo DS, na čelu sa predsednikom Zoranom Lutovcem nastavlja rad i vodi stranku do Skupštine DS.

Statutarna komisija sa predsednikom Srđanom Sandićem nastavlja rad do Skupštine DS, kao i Izvršni odbor na čelu sa predsednikom IO Dušanom Kostadinovićem, dok sekretar Goran Jaić i sekretarijat nastavljaju rad do konstituisanja novog GO posle Skupštine DS, dodaje se u dokumentu.