Šumadijska regija pisala "Evropa Nostri" zbog kragujevačke "Tržnice"

Vesti 22. jul 202011:01 > 11:04
Izvor: N1

Organizacija Šumadijska regija obratila se "Evropi Nostri", organizaciji za zaštitu nasleđa, zbog urušavanja dela kragujevačke "Tržnice" prilikom izvođenja radova na podzemnoj parking garaži. U pismu se navodi da Šumadijska regija sumnja da je zbog nesavesnog i nestručnog obavljanja građevinskih poslova došlo do urušavanja dela zida građevine koja je pod zaštitom države i od velikog značaja za kulturno-istorijsko nasleđe Kragujevca i Šumadije.

U pismu se podseća da je kragujevačka „Tržnica“ jedna od prvih zatvorenih pijaca u Evropi, a da je objekat izgrađen 1929. godine prema projektu ruskog emigranta Đorđa Pavlovića Kovaljevskog.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da je krajem aprila ove godine Javno – komunalno preduzeće „Šumadija“ iz Kragujevca započelo rekonstrukciju objekta i partera oko njega, a da radovi obuhvataju izgradnju podzemne garaže, rekonstrukciju same zgrade „Tržnice“, platoa oko objekta, izgradnju novih „mlečnih paviljona“.

„Iako su nadležni u Zavodu za zaštitu spomenika u Kragujevcu više puta naglašavali da nema bojazni da će radovi ugroziti originalni objekat i da su svi uslovi koje je Zavod propisao ispoštovani u sva tri projekta: same zgrade Tržnice, podzemne garaže i partera, u realizaciji je došlo do neoprostivih propusta koji su kao krajnji rezultat imali urušavanje dela zida objekta, šestog jula 2020. godine. Iskopavanjima za podzemnu garažu, potkopan je deo temelja zgrade čime je narušena njena statika i deo originalnog objekta se urušio“, navodi se u pismu „Evropi Nostri“.

Šumadijska regija ističe da je gubitak nenadoknavid jer zgrada više neće imati originalni izgled, a sumnjaju i da građevinske radove izvode firme koje nemaju potrebne kvalifikacije i reference za rad na rekonstrukciji ovakvih objekata.

Od „Evrope Nostre“ traže da se zauzmu za dalju sudbinu Tržnice i pomognu u rasvetljavnaju okolnosti koje su dovele do urušavanja dela zida.

„Da snagom stručnih argumenata proverite da li je projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju urađena uz poštovanje svih propisa koji se tiču zaštite objekta kao i na osnovu čega i da li je propisno utvrđeno da se na tom mestu može graditi ukopani objekat podzemne garaže bez posledica na stabilnost zaštićene zgrade. Svojim zalaganjem biste pomogli zabrinutoj javnosti Kragujevca da, ne samo zgradu Gradske tržnice, već i svoje celokupno vredno arhitekonsko nasleđe spase od daljih nestručnih intervencija i sačuva za sledeće generacije“, navodi se u pismu Šumadijske regije.