Istekao rok za fabriku vode u Zrenjaninu, direktor obećava stabilno snabdevanje

Vesti 21. jul 202021:20 > 21:24
N1

Rok da postrojenje za prečišćavanje vode - fabrika vode u Zrenjaninu ispuni obaveze, istekao je danas 21. jula, a direktor Bojan Dimkić rekao je za agenciju Beta da će u vrlo kratkom roku obezbediti stabilno vodosnabdevanje.

„Po Sporazumu koji ističe 21. jula, mi smo bili u obavezi da omogućimo stručnjacima iz JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ da izvrše tehnički pregled u trajanju od 30 dana, međutim… već posle sedam dana fabrika je isključena i vodosnabdevanje je preuzelo to preduzeće“, rekao je Dimkić.

POVEZANE VESTI

On je dodao da zato nisu mogli da završe proces i zato rade na kompromisnom rešenju s direktorom „Vodovoda i kanalizacije“, gradonačelnikom i kabinetom premijerke Ane Brnabić.

Značajno povećanje potrošnje vode, kazao je, zahteva dodatnu investiciju.

„Mi smo trenutno u fazi izgradnje novog rezervoara i prepravke dela postrojenja za preradu otpadne vode, taj prekid rada ćemo iskoristiti da dodatno unapredimo rad postrojenja i samim tim u kratkom roku obezbedimo nesmetan rad i stabilno vodosnabdevanje“, rekao je Dimkić.

Zbog nedozvoljene količine arsena, od 2004. godine je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće.

Ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode – fabriku vode, Grada Zrenjanina, odnosno Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i italijanske kompanije „Gruppo Zilio“ potpisan je 12. februara 2015, kada je rečeno da će Zrenjaninci dobiti zdravu vodu za osam meseci.

Postrojenje je puštano u probni rad u nekoliko navrata, ali je zbog tehničkih problema, prestajalo da radi, a preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je 3. jula odlučilo da preuzme od te firme vodosnabdevanja zbog problema s pritiskom vode u gradskoj vodovodnoj mreži.

Zrenjaninci od početka jula u slavinama ponovo imaju žutu vodu iz vodovoda koja sadrži arsen.