Vladika Grigorije o predsedničkoj kandidaturi: Nisam slon, ja sam samo Grigorije

Vesti 21. jul 202017:46 > 17:51
N1/arhiva

Episkop diseldorfski i Nemačke, vladika Grigorije, odgovorio je na kako kaže "tračeve" o njegovoj kandidaturi za predsednika Srbije, prepričavajući anegdotu iz jedne knjige i uz poruku: "Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije".

U delu javnosti vladika Grigorije spominje se kao potencijalni kandidat na sledećim predsedničkim izborima. Vladika u video poruci, objavljenoj na sajtu Eparhije diseldorfske i Nemačke, navodi da takve tračeve izgovaraju ljudi koji su „malo ili nimalo obavešteni“.

POVEZANE VESTI

Objašnjavajući situaciju u kojoj se našao i svoj stav o tome, on se poslužio anegdotom iz jedne knjige za koju kaže da ju je napisao „jedan Austrijanac o našem Ivi Andriću“.

„Naime, nakon Drugog svetskog rata na istoku u mnogim zemljama je vladala loša vlast. Poslednjom snagom iz dometa tih autokratskih režima jedan istočnoevropski zec bežao je na zapad. Zapadnoevropski zec ga vidi i pita: ‘Od čega to bežiš zečiću?’ ‘Kod nas progone slonove’, odgovori on. ‘Ali, ti nisi slon’, konstatuje zapadnjak. ‘Naravno da nisam, ali nisam siguran da li to mogu da dokažem’, odgovorio je istočnoevropski zec. Nešto slično je sa mojom kandidaturom za predsednika. Jedino što mogu da vam pokažem i kažem, ali opet sa svešću da to mnogima neće značiti ništa ili nimalo, u mojim ličnim dokumentima ne piše moje lepo kršteno ime Mladen, nego moje monaško ime Grigorije. Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije“, poručio je vladika.

On je vernike pozvao da se odgovorno i ozbiljno ponašaju prema pandemiji koronavirusa i istakao da odgovornost naročito treba da pokažu hrišćani.

Vladika je podsetio da su u Austriji zatvorne dve srpske crkve i istakao da to ne sme da se dogodi. Kako je kazao, neće se ni dogoditi ako i sveštenici i vernici budu disciplinovani.

„Najiskrenije, kao pastir i otac, i kao neko ko ima najveću odgovornost među svima nama ovde, molim Vas da budemo odgovorni“, poručio je vladika Grigorije.