Behljuli: Preporučljivo da Bujanovac ima multietničku vlast

Vesti 20. jul 202015:21 > 15:30
N1/arhiva

Preporučljivije bi bilo da Bujanovac, kao multietnička opština, ima i multietničku vlast, rekao je vlasnik TV Spektri iz Bujanovca Nedžat Behljuli i izrazio nadu da će tako i da bude.

„U toku je formiranje vlasti, još nije zakazana konstitutivna sednica Skupštine, jedino što se do sada zna to je da Demokratska partija Nagipa Arifija, kao pobednik na lokalnim izborma, osigurala večinu sa albanskim strankama“, rekao je Behljuli.

On tvrdi da je, po njihovom sporazumu, u koji je imao uvid, „ostavljena mogućnost da SNS može da im se pridruži po onom ključu koji funksioniše u Bujanovcu od 2002. godine da podela vlasti bude 60 odsto za Albance i 40 odsto za Srbe“.

Behljuli je dodao da u Bujanovcu lokalna vlast u poslednjih 18 godina tako funksioniše i da lično misli da će i SNS biti na vlasti u Bujanovcu.

„To bi bilo vrlo značajno za našu opštinu jer će oni biti nosioci republičke vlasti bez čije pomoći će naša opština imati ozbiljnih problema jer, kao što znamo, siromašni opštinski budžet se dopunjuje iz republičkog budžeta“, rekao je Behljuli.

On je dodao i da je „veoma važno da SNS bude deo lokalne vlasti kako bi, eventualno, i tri albanska narodna poslanika participirala dajući podršku republičkoj Vladi“.

Behljuli kaže da ima još razloga za to da SNS bude u lokalnoj vlasti u Bujanovcu jer „lokalni ekonomski razvoj i dolazak nekog stranog investitora direkto zavisi od podrške i lobiranja od nadležnih ministarstva“.

„Inače“, smatra on, „Opština Bujanovac je isuviše mala i nebitna u postizanju eventualnog konačnog političkog trajnog dogovora između Beograda i Prištine jer i u dosadašnjim pregovorima Albanci iz Preševske doline nisu bili pozvani na pregovore koje Srbija i Kosovo vode več nekoliko godina“.