Inicijativa: Stanje demokratije u srpskom društvu se godinama pogoršava

Vesti 20. jul 202012:27 > 12:34
N1

Inicijativa "Nije filozofski ćutati" saopštila je da se stanje demokratije i građanskih prava u srpskom društvu već se godinama svakodnevno pogoršava, dok jačaju autokratija, netolerancija prema neistomišljenicima i nasilje.

„Pandemija koronavirusa pružila je priliku režimu za pojačanu represiju koja je eskalirala u otvoreno nasilje tokom poslednjih demonstracija izazvanih pretnjom predsednika da će ponovo ‘zatvoriti’ sve građane. Kako se vidi iz mnogobrojnih snimaka, policija je prekomerno upotrebila silu, hapsila i tukla demonstrante, mnogobrojne posmatrače i slučajne prolaznike. Između ostalih, prebijena je mlađa osoba sa autizmom u Novom Sadu, a uhapšeni su i pojedini naučni saradnici i studenti Univerziteta u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je upozorila da do danas nisu objavljene informacije o broju uhapšenih, već se samo povremeno objavljuju vesti o izrečenim drakonskim merama.

„Sve su to neoborivi dokazi da je režim spreman na sve u odbrani vlasti, što jača zebnje od mogućnosti tragičnog raspleta političke krize u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

Inicijativa je osudila prekomernu upotrebu silu od strane policije na nedavnim protestima.

„Zahtevamo da se javno iznesu informacije o broju i identitetu uhapšenih, precizno utvrde izazivači nereda na demonstracijama i odgovorni za neprofesionalno ponašanje policije. Tražimo od uprave Univerziteta u Beogradu da reaguje i zaštiti uhapšene i osuđene studente i saradnike u svim slučajevima u kojima ne postoje dokazi za nasilničko ponašanje navodnog počinioca, kao i u svim slučajevima u kojima tokom suđenja nisu poštovana elementarna ljudska prava osuđenih. Podržavamo akcije i proteste Krova nad glavom, A11 i svih organizacija i pojedinaca koji se bore za oslobađanje uhapšenih“, navodi se u saopštenju Inicijative „Nije filozofski ćutati“.