Traže više časova srpskog, da u lektiru vrate Ćosića, Simovića, Kovačevića…

Vesti 19. jul 202022:08 > 22:12
N1

Nacionalni prosvetni savet je podržao "Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi" i preporučio je vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.

„S obzirom da je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika“, ističe se u Deklaraciji, a prenosi 021.rs.

Nakon analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.

Ukoliko savet bude usvojen, đaci će ponovo čitati i Ćosićevo „Vreme smrti“, drame Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića, Ljubomira Simovića, poeziju Matije Bećkovića, „Ex Ponto“ Ive Andrića, Bodlerovog „Albatrosa“, Hemingvejev roman „Starac i more“, kao i narodnu epsku pesmu „Boj na Mišaru“, prenosi Tanjug.